Grote evaluatie van 10 diëten: Dit zijn de beste en slechtste voor je hart

Veel populaire diëten zijn goed voor de gezondheid van het hart. Maar er zijn twee opvallende uitzonderingen.

De mediterrane keuken staat bekend als een van de gezondste ter wereld. Het dieet bevat veel verse groente en fruit, volle granen, peulvruchten, noten en vis en juist weinig rood vlees, suiker en verzadigd vet.

© Shutterstock

Vele diëten hebben de laatste jaren de kop opgestoken en beloven je gezond én slank te maken.

Van het mediterrane dieet, dat de kans op diabetes zou verminderen en de cognitieve functie versterken, tot het paleodieet, dat een stabiele bloedsuikerspiegel en gewichtsverlies belooft.

Maar welke diëten zijn eigenlijk het beste voor het hart?

Dat heeft de American Heart Association op een rijtje gezet in een uitgebreid overzicht van 10 populaire diëten, op basis van de standaarden voor een gezond hart van de vereniging.

De hoogste beoordeling

De meeste diëten kregen een voldoende, maar er waren uitzonderingen.

Laten we beginnen met de topscores.

Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) krijgt de hoogste waardering.

Het is gebaseerd op vis, fruit, groenten, volle granen, noten, plantaardige oliën en magere zuivelproducten, en kent een beperkte consumptie van alcohol, vet, suiker en zout.

De 10 diëten:

Dit is de lijst van de American Heart Association met de beste diëten voor het hart, op volgorde van gezondheid:

  1. DASH-geïnspireerd: Een voedingspatroon gebaseerd op het DASH-dieet, dat vooral bestaat uit groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden, en magere zuivelproducten, en verder mager vlees en gevogelte, vis en niet-tropische oliën.
  2. Mediterraan dieet : Dit beperkt zuivelproducten en legt de nadruk op groenten, fruit, volle granen, peulvruchten, noten en zaden, vette vis en extra vergine olijfolie, en staat matige hoeveelheden rode wijn toe.
  3. Vegetarisch/pescotarisch dieet : Een plantaardig voedingspatroon dat ook vis bevat.
  4. Vegetarisch dieet met eieren en zuivelproducten : Een plantaardig voedingspatroon dat eieren en/of zuivelproducten bevat.
  5. Vegetarisch/veganistisch dieet : Een plantaardig voedingspatroon dat geen dierlijke producten bevat.
  6. Vetarm dieet : Een dieet dat de vetconsumptie beperkt tot minder dan 30 procent van de totale calorieën.
  7. Zeer vetarm dieet : Een dieet dat de vetconsumptie beperkt tot minder dan 10 procent van de totale calorieën.
  8. Koolhydraatarm dieet: : Een dieet dat de koolhydraten beperkt tot 30 à 40 procent van de totale calorieën.
  9. Paleodieet : Een dieet dat hele en geraffineerde granen, peulvruchten, oliën en zuivelproducten uitsluit.
  10. Zeer koolhydraatarm/ketodieet : Een dieet dat de consumptie van koolhydraten beperkt tot minder dan 10 procent van de dagelijkse calorieën.

Op de tweede plaats komt het mediterrane dieet, dat ook gebaseerd is op vers fruit, groenten, vis, peulvruchten, noten en volkoren producten. Het houdt echter niet expliciet rekening met toegevoegd zout en stelt ruimere grenzen aan de alcoholconsumptie dan het DASH-dieet.

Pescotarische en vegetarische diëten die wel eieren, zuivelproducten of beide bevatten zaten ook in de groep met de hoogste scores.

Aan het andere uiterste vinden we echter de paleo- en keto-diëten, die in de beoordeling van de Heart Association het laagst scoren.

Beide eetpatronen zijn gebaseerd op voedsel met veel vet en weinig vezels, wat potentieel slecht nieuws is voor het hart, want zowel veel verzadigd vet als vezelarm voedsel wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten, zo stellen de onderzoekers.

Het midden

De overige eetpatronen bevinden zich allemaal in de middenmoot. Daarvan scoren veganistische en vetarme diëten het hoogst. De onderzoekers waarschuwen echter dat uitsluitend veganistisch eten een verhoogd risico geeft op een vitamine B-12 tekort.

Ze merken ook op dat een risico van een vetarm dieet is dat alle vetten vaak op één hoop worden gegooid, terwijl de leidraad van de vereniging aanbeveelt om verzadigde vetten te vervangen door gezondere vetten zoals enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.

In de op een na slechtste categorie staan diëten met zeer weinig vet en zeer weinig koolhydraten, die nauwelijks voldoen aan de richtlijnen van de Heart Association. Beide diëten beperken de consumptie van de voedselgroepen die de vereniging belangrijk acht, zoals noten en gezonde plantaardige oliën.