Dat heeft de American Heart Association op een rijtje gezet in een uitgebreid overzicht van 10 populaire diëten, op basis van de standaarden voor een gezond hart van de vereniging.
De hoogste beoordeling
De meeste diëten kregen een voldoende, maar er waren uitzonderingen.
Laten we beginnen met de topscores.
Het DASH-dieet (Dietary Approaches to Stop Hypertension) krijgt de hoogste waardering.
Het is gebaseerd op vis, fruit, groenten, volle granen, noten, plantaardige oliën en magere zuivelproducten, en kent een beperkte consumptie van alcohol, vet, suiker en zout.
Op de tweede plaats komt het mediterrane dieet, dat ook gebaseerd is op vers fruit, groenten, vis, peulvruchten, noten en volkoren producten. Het houdt echter niet expliciet rekening met toegevoegd zout en stelt ruimere grenzen aan de alcoholconsumptie dan het DASH-dieet.
Pescotarische en vegetarische diëten die wel eieren, zuivelproducten of beide bevatten zaten ook in de groep met de hoogste scores.
Aan het andere uiterste vinden we echter de paleo- en keto-diëten, die in de beoordeling van de Heart Association het laagst scoren.
Beide eetpatronen zijn gebaseerd op voedsel met veel vet en weinig vezels, wat potentieel slecht nieuws is voor het hart, want zowel veel verzadigd vet als vezelarm voedsel wordt in verband gebracht met hart- en vaatziekten, zo stellen de onderzoekers.
Het midden
De overige eetpatronen bevinden zich allemaal in de middenmoot. Daarvan scoren veganistische en vetarme diëten het hoogst. De onderzoekers waarschuwen echter dat uitsluitend veganistisch eten een verhoogd risico geeft op een vitamine B-12 tekort.
Ze merken ook op dat een risico van een vetarm dieet is dat alle vetten vaak op één hoop worden gegooid, terwijl de leidraad van de vereniging aanbeveelt om verzadigde vetten te vervangen door gezondere vetten zoals enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetten.
In de op een na slechtste categorie staan diëten met zeer weinig vet en zeer weinig koolhydraten, die nauwelijks voldoen aan de richtlijnen van de Heart Association. Beide diëten beperken de consumptie van de voedselgroepen die de vereniging belangrijk acht, zoals noten en gezonde plantaardige oliën.