Shutterstock

Groot onderzoek: Aardappels zijn gezond – als je ze juist bereidt

Een onderzoeksteam denkt de verklaring te hebben gevonden voor de slechte reputatie van de aardappel.

Boordevol koolhydraten en zetmeel, smakeloos en melig, overgaar of keihard – afhankelijk van de bereiding.

Je kunt de aardappel van een hoop dingen betichten.

Maar volgens een nieuwe studie is de slechte reputatie van de aardappel misschien helemaal niet terecht.

In ieder geval niet wat betreft de invloed op onze gezondheid.

Het knolgewas is in de loop der jaren van van alles beschuldigd.

Zo is de aardappel verbannen uit een aantal koolhydraatarme diëten. En sommige onderzoekers hadden het sterke vermoeden dat de aardappel schadelijk is voor onze gezondheid, omdat hij mogelijk het risico op diabetes type 2 zou verhogen.

Maar dit is helemaal niet het geval, blijkt uit een studie van een groep Deense en Australische onderzoekers, die is gepubliceerd in Diabetes Care.

Aardappels zijn een van de meest verbouwde gewassen.

© Shutterstock

Ken je aardappel

Aardappelpuree, friet of chips?

Volgens de onderzoekers komt het er vooral op aan hoe de knol wordt bereid, en uit welke etenswaren de maaltijd nog meer bestaat.

De studie baseert zich op een grote Deense dataset met informatie over het eetpatroon van ruim 54.000 mensen.

Daaruit blijkt dat de mensen die de meeste groenten aten, 21 procent minder kans hadden op het ontwikkelen van diabetes type 2, vergeleken met de groep die de minste groenten at.

Volgens de onderzoekers had de aardappelconsumptie helemaal geen effect op de kans om diabetes type 2 te ontwikkelen.

‘In Denemarken eten mensen vaak aardappelen, die op heel verschillende manieren zijn bereid, en in onze studie konden we onderscheid maken tussen die verschillende bereidingswijzen,’ zegt promovendus Pratik Pokharel, een van de auteurs van de studie.

‘Toen we gekookte aardappelen scheidden van aardappelpuree, patat en chips, werden gekookte aardappelen niet langer geassocieerd met een hoger risico op diabetes: ze hadden geen effect.’

© Shutterstock

Lees ook:

Uit de resultaten bleek verder dat mensen die veel aardappels aten, vaak ook meer boter, rood vlees en suikerhoudende frisdranken consumeerden dan anderen.

Van die voedingsmiddelen weten we dat ze het risico op diabetes type 2 verhogen.

‘Als je dat in ogenschouw neemt, hoeven gekookte aardappelen niet langer in verband te worden gebracht met diabetes. Dat geldt wel voor friet, maar ook voor aardappelpuree, waarschijnlijk omdat daar meestal boter en room in zit,’ zegt Pokharel.