Goedkopere afslankproducten komen eraan – en kunnen nog effectiever zijn

De nieuwe afslankproducten worden verwacht in de komende 3-4 jaar. Een daarvan is in pilvorm.

obesitaspillen

De populaire afslankmedicijnen Wegovy, Ozempic en Tirzepatide remmen de eetlust met wekelijkse injecties. Een nieuw preparaat, Orforglipron, heeft hetzelfde effect maar komt in pilvorm.

© Shutterstock

Medicijnen om af te vallen zijn sterk in opmars.

’s Werelds grootste farmaceutische bedrijven kunnen mensen helpen om meer dan 10 procent van hun lichaamsgewicht kwijt te raken, waarbij Ozempic en Wegovy van Novo Nordisk het afgelopen jaar de markt domineerden.

Nu zijn er twee nieuwe afslankproducten op komst van de Amerikaanse farmaceutische gigant Eli Lilly.

De twee producten kunnen artsen en patiënten meer keus geven bij de behandeling van obesitas.

Uit klinisch onderzoek van Eli Lilly zelf blijkt dat de afslankproducten niet alleen beter zijn dan de medicijnen die al op de markt zijn.

Ze zijn waarschijnlijk ook makkelijker in het gebruik en goedkoper in aanschaf.

Gewichtsverlies nu in pilvorm

Een van de medicijnen waar onderzoekers warm voor lopen, is Orforgliprone.

Volgens klinisch onderzoek van Eli Lilly zelf verloren proefpersonen 15-22 procent van hun lichaamsgewicht gedurende anderhalf jaar behandeling.

Orforgliprone wordt geleverd in pilvorm en is daardoor makkelijker in te nemen dan de injectiepreparaten die momenteel het grootste deel van de markt voor afslankmedicijnen uitmaken.

Voor Wegovy en Ozempic zijn wekelijkse injecties nodig, wat sommige mensen onhandig vinden.

Beide medicijnen behoren tot een groep moleculen die peptiden worden genoemd en waarvan de productie duur en arbeidsintensief is.

Omdat Orforgliprone een niet-peptidemolecuul is dat veel makkelijker te produceren is, verwacht de fabrikant dat de afslankpil lager geprijsd zal zijn dan Wegovy en Ozempic.

Recordhoog potentieel

Door de lagere prijs is Orforgliprone voor een breder deel van de bevolking, en het tweede medicijn, Retatrutide, kan een ongekend niveau van gewichtsverlies bieden.

Volgens het onderzoek van het Amerikaanse bedrijf verloren proefpersonen gemiddeld wel 24 procent van hun lichaamsgewicht gedurende 11 maanden behandeling bij de hoogste dosis die in het onderzoek werd gebruikt – een record.

Momenteel goedgekeurde medicijnen zorgen over het algemeen voor een gewichtsverlies van 15 tot 20 procent over een vergelijkbare periode.

‘Retatrutide wordt waarschijnlijk de nieuwe norm voor effectieve medicijnen tegen obesitas,’ vertelde Amber Alhadeff, neurobioloog aan het Monell Chemical Senses Centre die bij geen van de onderzoeken betrokken was, aan Nature.

Beide medicijnen maken net als Wegovy en Ozympic deel uit van de klasse glucagonachtige peptide-1-receptoragonisten.

GLP-1
© Shutterstock

Wat is GLP-1?

  • Medicijnen op basis van GLP-1 werden oorspronkelijk ontwikkeld voor de behandeling van diabetes type 2, omdat ze de bloedsuikerspiegel kunnen reguleren, maar onderzoekers ontdekten dat gebruikers ook veel afvielen.
  • Daarop begonnen farmaceutische bedrijven als Novo Nordisk en Eli Lilly al snel met het onderzoeken en aanvragen van goedkeuring voor verschillende doses van de medicijnen als behandeling om af te vallen.
  • Cellen in het hele lichaam hebben receptoren die GLP-1 herkennen – zelfs in de darmen en hersenen.
  • Deze stoffen kunnen het legen van de maag vertragen, wat een vol gevoel geeft en de trek vermindert doordat de hersenen doorkrijgen dat het lichaam genoeg heeft binnengekregen. Dit helpt bij het afvallen.

Orforgliprone en Retatrutide bootsen hormonen na die door de darmwand worden geproduceerd als reactie op bepaalde voedingsstoffen. Deze hormonen helpen de doorgang van voedsel door het spijsverteringskanaal te vertragen en verminderen de eetlust door in te werken op receptoren in de hersenen. Dit helpt mensen om minder te eten en af te vallen.

Hoewel Orforgliprone en Retatrutide op dezelfde manier werken als Wegovy en Ozempic, werken ze ook in op twee extra hormonen: glucose-afhankelijke insulinotrope polypeptide (GIP), dat de bloedsuikerspiegel helpt regelen, en glucagon, dat kan helpen de eetlust te onderdrukken en meer energie te verbranden.

Retatrutide heeft een wisselwerking met drie receptoren die de eetlust regelen en daarom is het volgens onafhankelijke onderzoekers zo effectief. Wegovy werkt in op één receptor.

Terwijl farmaceutische bedrijven het ene na het andere afslankmiddel blijven ontwikkelen, benadrukken onderzoekers alom dat deze medicijnen de oorzaken van obesitas niet zullen oplossen.

Maar voor mensen die op zoek zijn naar een snelle oplossing voor een obesitasprobleem, kunnen de nieuwe medicijnen wel helpen.

‘Medicijnen zijn niet de enige oplossing en zullen dat ook nooit worden. Maar ze zijn een reuzensprong voorwaarts in het aanpakken van de epidemie,’ vertelt obesitasspecialist Beverly Tchang van Weill Cornell Medicine aan Nature.

In Wetenschap in Beeld meldden we eerder dat een Franse studie een verband legt tussen afslankmiddelen die tot de GLP-1 klasse behoren en een verhoogd risico op schildklierkanker. Ook klagen sommige gebruikers over bijwerkingen van afslankmedicijnen, zoals zelfmoordgedachten en een losse en slappe huid na het afvallen.