Shutterstock

Goed nieuws als je vaak taart of chocolade koopt

Onderzoekers hebben bij 500.000 Amerikanen gekeken naar het verband tussen hun BMI en sterftecijfer.

Overgewicht en obesitas zijn de afgelopen 25 jaar explosief toegenomen en het wordt algemeen erkend dat een hoge BMI (Body Mass Index) kan bijdragen aan verschillende hart- en vaataandoeningen.

Maar een hoge BMI op zich lijkt de kans op vroegtijdig overlijden echter niet te verhogen. Dat blijkt uit onderzoek uit de VS.

BMI kan je niet op zichzelf zien

Achter de nieuwe inzichten in BMI en sterftecijfer zitten onderzoekers van Rutgers University in de VS, en zij hebben een duidelijke boodschap.

‘Mede door ons onderzoek wordt benadrukt dat je voorzichtig moet zijn met de focus op BMI. Er is geen duidelijke correlatie tussen gewicht en algehele mortaliteit als we kijken naar het hele spectrum van BMI-niveaus. Dit betekent echter niet dat de mortaliteit binnen alle BMI-categorieën hetzelfde is,’ zeggen de twee onderzoekers, Aayush Visaria en Soko Setoguchi.

Onderzoek onder ruim 500.000 mensen

Het merendeel van het bestaande Amerikaanse onderzoek is gebaseerd op gegevens uit de jaren 1960 tot 1990, voornamelijk van witte mensen zonder Latijns-Amerikaanse achtergrond. Daarom hebben de wetenschappers van Rutgers University in hun nieuwe studie een bredere groep onderzocht.

Ze analyseerden gegevens van in totaal 554.332 volwassenen, die allen deelnamen aan de National Health Interview Survey (1990-2018). Daarnaast hebben ze data uit de Amerikaanse (National Death Index) gehaald.

Meer dan een derde had overgewicht

De BMI van de deelnemers werd berekend op basis van hun lengte en gewicht, waarna de deelnemers werden ingedeeld in negen verschillende BMI-categorieën. De onderzoekers keken ook naar andere factoren, zoals demografische samenstelling, sociaal gedrag, comorbiditeit en toegang tot artsen en zorgverleners.

De gemiddelde leeftijd was 46 jaar. De helft van de deelnemers was vrouw en 69 procent was blank (niet-Latijns-Amerikaans). 35 procent van de deelnemers had een BMI tussen de 25 en 30, wat wordt geclassificeerd als overgewicht, en 27,2 procent had een BMI van 30 of hoger – wat in de categorie obesitas valt.

Geen significant verschil in mortaliteit

Toen de onderzoekers de totale sterftecijfer tussen BMI-categorieën vergeleken na een langere periode van 9 tot 20 jaar, vonden ze geen significante verschillen.

Bij oudere deelnemers was er bijvoorbeeld geen significant verschil in sterfte bij een BMI tussen 22,5 en 34,9, en bij jongere deelnemers was er geen significant verschil in sterfte bij een BMI tussen 22,5 en 27,4.

Voor deelnemers met een BMI dat over het algemeen aan de hogere kant van het spectrum zit, was er wel een verhoogde mortaliteit – namelijk tussen 21 en 108 procent.

Samenvattend concluderen de onderzoekers dat een BMI die in de categorie ‘overgewicht’ valt over het algemeen de sterfelijkheid niet lijkt te verhogen.