Glutenvrij eten verhoogt risico op diabetes
De schappen in de supermarkt puilen uit van de glutenvrije producten, maar tenzij je intolerant bent, kun je je er maar beter verre van houden. Uit een groot onderzoek blijkt dat glutenvrij eten het risico op diabetes type 2 verhoogt.

Als je de auto-immuunziekte coeliakie hebt, beter bekend als glutenintolerantie, is het zinvol om glutenhoudend voedsel te mijden. Maar als je niet aan die aandoening lijdt, kun je je maar beter volstoppen met gluten.
Het risico om diabetes type 2 te ontwikkelen, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, wordt veel groter als je je op glutenvrije producten stort.
Dat is de conclusie van een groot onderzoek uitgevoerd door een team wetenschappers van de Harvard University.
Prop je vol met gluten
30 jaar lang volgden de wetenschappers 199.794 mensen, die regelmatig werden ondervraagd over hun eetpatroon en gezondheid.
Gedurende die 30 jaar ontwikkelden 15.942 van hen diabetes type 2, en uit een analyse van de resultaten bleek dat degenen die minder dan 4 gram gluten per dag aten, 13 procent meer risico liepen op het ontwikkelen van diabetes. Het risico was het kleinst bij de proefpersonen die zo’n 12 gram gluten per dag aten.
Mensen eten gemiddeld circa 7 gram gluten per dag, blijkt uit het onderzoek. Dat staat gelijk aan ongeveer twee sneetjes witbrood.
Er is meer onderzoek nodig
Daarnaast laat het onderzoek zien dat de mensen die het minst gluten eten, meestal ook minder voedingsvezels binnenkrijgen die diabetes kunnen voorkomen. Met het gebrek aan voedingsvezels is echter rekening gehouden bij het berekenen van de 13 procent.
Het onderzoek beantwoordt niet de vraag hoe het komt dat een lage inname van gluten diabetes kan veroorzaken. Daarvoor – en om de resultaten van deze studie te bevestigen – is meer onderzoek nodig.