Shutterstock

Giftig slijm uit de winkels gehaald

In veel landen worden slijmproducten uitgebannen. De reden is dat ze vaak hoge concentraties boor bevatten, dat de vruchtbaarheid aantast. Maar wanhoop niet: je kunt zelf slijm maken zonder je zorgen te hoeven maken over je gezondheid.

Putty XXL, Whoopee Putty, Fluffy slijm.

De namen klinken schattig, maar slijmproducten voor kinderen zijn vaak allesbehalve onschuldig. Ze bevatten een te hoog gehalte van het element boor.

Deze week hebben de Deense autoriteiten de verkoop van zes van deze slijmproducten verboden, en in meer landen worden maatregelen genomen.

Vorig jaar waarschuwde de Nederlandse Consumentenbond voor slijmproducten, en ook in Groot-Brittannië en de VS is de noodklok geluid.

Boor tast bij langdurig contact de vruchtbaarheid aan. Bij proeven op muizen bleek dat het element met name schadelijk is voor de kwaliteit van sperma.

Bovengenoemde producten zijn eenvoudig online te bestellen, maar zijn in sommige landen verboden omdat ze in strijd zijn met een EU-directief uit 2009, dat voorschrijft dat er maar 300 mg/kg boor in dergelijke slijmproducten mag zitten.

Maak je eigen slijm

Kinderen hoeven echter niet te treuren: ze kunnen eenvoudig zelf slijm maken, geheel zonder schadelijke stoffen.

En daar is niet veel voor nodig. Best kans dat je de ingrediënten al in huis hebt.

Aardappelmeel, lauw water, voedingskleurstof en kokend water. Een kind kan de was doen!