Gewei op muizenvoorhoofd voor nieuwe, menselijke ledematen

Chinese wetenschappers hebben door een stamceltransplantatie van herten in muizen een beginnend gewei laten groeien. Dit zou in de toekomst nuttig kunnen zijn voor mensen.

Muis met een beginnend gewei op zijn voorhoofd.

Slechts 45 dagen na de stamceltransplantatie van het hertengewei in de muis, zie je al beginnend gewei – in de vorm van een grote bult op zijn voorhoofd

© T. Qin et al. (2023)

Als de lente nadert, werpen herten hun gewei af, waarna er in een tempo van gemiddeld 2,5 centimeter per dag een nieuw begint te groeien.

Dit bracht onderzoekers van de Northwestern Polytechnical University in de Chinese stad Xi’an op het idee om de stamcellen te onderzoeken die verantwoordelijk zijn voor de snelle groei van het gewei.

De onderzoekers hebben de exacte stamcellen van zogeheten sikaherten geïdentificeerd en getransplanteerd in het voorhoofd van haarloze laboratoriummuizen, en na 45 dagen zagen ze de contouren van een gewei verschijnen.

Om de snel groeiende cellen te identificeren, analyseerden de onderzoekers 75.000 cellen in het weefsel in en rond het gewei van sikaherten met behulp van RNA-sequencing.

Door deze techniek voor, tijdens en na het afwerpen van het gewei toe te passen op de cellen, konden de cellen die cruciaal waren voor de groei gelokaliseerd worden.

Opzienbarende resultaten

Daaruit bleek dat er 10 dagen voordat de herten hun gewei lieten vallen veel stamcellen in het onderste deel van het gewei zaten.

Vijf dagen na het afwerpen vormden de stamcellen een subtype hiervan, en na 10 dagen begonnen ze kraakbeen en botmassa aan te maken.

Na identificatie van de cellen die een hoofdrol speelden in de groei van het gewei, kweekten de onderzoekers ze op in een laboratoriumschaal. Vijf dagen later konden de onderzoekers de cellen transplanteren tussen de oren van de muizen, waar ze verder konden groeien.

De wetenschap is dus in staat om bij muizen in slechts 45 dagen iets te laten groeien dat op een gewei lijkt, en dat lijkt misschien bizar. Maar er zit logica achter, verzekert een van de auteurs van de studie.

‘De resultaten wijzen erop dat herten interessant kunnen zijn voor regeneratie van botten en ledematen bij mensen,’ zegt hoofdonderzoeker Tao Quin.