Shutterstock
Geur

8 wetenschappelijke redenen dat je lichaam stinkt

Wijngums maken je winderig, melk geeft je een slechte adem en van pure chocolade ga je zoeter ruiken. Wij leggen uit hoe het komt dat je lichaam een geur verspreidt.

Hoe we ook ons best doen om onze lichaamsgeur te verdoezelen met deodorant en tandpasta, er is geen ontkomen aan: alle mensen verspreiden een geur.

Maar hoe komt het eigenlijk dat we winden laten, tenenkaas hebben en uit onze mond ruiken?

1. Wijngums maken je winderig

Sommige winden ruiken sterker dan andere, en de geur hangt af van wat je eet. De meeste winden ontstaan namelijk als bijproduct bij de vertering, wanneer het voedsel afgebroken wordt door gistcellen en bacteriën.

Als je veel snoep eet, zoals wijngums, wordt er veel gist geproduceerd in je darmen, wat tot winderigheid leidt.

2. Melk en kaas geven een slechte adem

Een slechte adem wordt vaak veroorzaakt door een slechte mondhygiëne. Als de mond niet goed schoongehouden wordt, hopen zich rottingsbacteriën op langs het tandvlees, tussen het tandvlees en de tanden en in gaatjes. Die bacteriën breken de organische bestanddelen van voedsel af, waarbij onwelriekende zwavelwaterstoffen ontstaan.

Op nummer 1 van de lijst van voedingswaren waardoor je uit je mond gaat stinken staat – verrassing! – knoflook. Knoflook laat grote hoeveelheden zwavel op de tong en in de rest van het lichaam achter. De geur komt dan ook niet alleen uit je mond, maar ook uit je poriën.

Ook zuivelproducten zijn een belangrijke oorzaak van een slechte adem. Bacteriën die van nature in de mondholte voorkomen, breken de aminozuren in melk en kaas af en laten stoffen achter die een onaangename geur afgeven.

3. Pure chocolade geeft een prettige lichaamsgeur

Een gebrek aan mineralen kan tot een onaangename lichaamsgeur leiden.

Als je last hebt van een slechte lichaamsgeur, kun je er baat bij hebben om pure chocolade te eten, die grote hoeveelheden magnesium bevat – net als zemelen, amandelen, cashewnoten en sesamzaadjes.

4. Friet verergert je lichaamsgeur

Als je wel eens bent gaan hardlopen een dag nadat je knoflook of kerrie hebt gegeten, weet je dat de aromatische stoffen in voedsel hun stempel drukken op je lichaamsgeur – omdat je flink zweet, ruik je het nog erger.

En als dit effect wel heel sterk is, kan dat komen doordat je friet hebt gegeten. De olie in gefrituurd en gebakken voedsel zet de spijsvertering op een lager pitje, en dat heeft een versterkende uitwerking op de lichaamsgeur.

5. Door groenten krijg je last van gassen

Dat een wind zo stinkt, komt doordat er zuren en zwavelhoudende moleculen ontstaan tijdens het afbreken van eiwitten. Elke dag gaat er 7 tot 10 liter gas door je darmen heen, maar er komt slechts een halve liter uit in de vorm van winden.

Hoeveel darmgassen je produceert en laat ontsnappen als winden hangt ervan af wat je eet. Een vegetariër laat bijvoorbeeld meer winden dan anderen, want groenten – en zeker de stugge groenten, zoals kool – staan meer gassen af als ze worden afgebroken dan veel ander voedsel.

6. Bacteriën geven je een zweetlucht

Zweten is belangrijk voor het lichaam, want dankzij het transpiratievocht wordt je temperatuur gereguleerd en raak je je afvalstoffen kwijt. Grappig genoeg is zweet op zich geurloos.

De sterke geur ontstaat doordat er bacteriën rond je zweetklieren zitten. Deze breken het zweet af, en de restproducten van dat proces stinken zo.

7. Boterzuur geeft tenenkaas

Zweetvoeten stinken, en als je je schoenen uittrekt, komt de kaasgeur vrij.

De geur wordt veroorzaakt door een ongelukkige combinatie van zweet en bacteriën. Zweet is op zich geurloos, maar op je voeten leven bacteriën die het zweet afbreken, en bij dat proces ontstaat boterzuur. Dat geeft de kenmerkende geur die aan oude kaas doet denken.

Het proces wordt nog versterkt als je voetschimmel tussen je tenen hebt.

8. Een boer is een wind uit je maag

Een boer is gewoon een wind die er aan de andere kant uit komt.

Maar waar een wind wordt veroorzaakt door actieve darmbacteriën, ontstaat een boer door de lucht die in je maag belandt met het eten en drinken. Daarom ruikt een boer – gelukkig – anders dan een wind.

Van de mensen die meer dan gemiddeld boeren, heeft 20 procent last van verstopping, waarbij de maaginhoud slechts langzaam naar de darmen wordt afgevoerd.