Nieuwe nieren werken kort na operatie
Met toestemming van de familie van een hersendode patiënt hebben artsen met succes de nieren van een genetisch gemodificeerd varken in de patiënt getransplanteerd.
Na de operatie begonnen de nieren onmiddellijk afvalstoffen uit te scheiden in de vorm van urine, waardoor het lichaam van de patiënt werd gezuiverd van creatinine, een afvalproduct dat vooral door de spiercellen wordt geproduceerd en dat alleen de nieren uit het lichaam kunnen verwijderen.
In het experiment van de University of Alabama at Birmingham functioneerden de varkensorganen een week lang in het lichaam van de patiënt, en in New York werkte de varkensnier maar liefst een maand. De onderzoekers willen de nier zelfs nog een maand monitoren.
Vóór deze operaties konden onderzoekers nooit betrouwbare urine- en creatininemetingen verrichten om te bewijzen dat getransplanteerde dierlijke nieren werkten en de lichaamsfuncties van een mens in stand hielden.
Genetisch gemodificeerde nieren misleiden immuunsysteem
Zogeheten xenotransplantaties, waarbij een orgaan van de ene soort naar de andere wordt getransplanteerd, mislukken vaak omdat het immuunsysteem van de ontvanger het lichaamsvreemde weefsel afstoot en aanvalt.
Maar de Amerikaanse wetenschappers hebben dit omzeild door de genen in het donorvarken aan te passen.
In het experiment van de University of Alabama at Birmingham verwijderden de onderzoekers vier varkensgenen en voegden ze zes mensengenen in, zo blijkt uit het verslag.
Dit lijkt ervoor gezorgd te hebben dat het immuunsysteem van de patiënt de varkensnieren als lichaamseigen beschouwt.
Ondanks de recente doorbraken is er nog een lange weg te gaan voor de meer dan twee miljoen mensen wereldwijd die afhankelijk zijn van dialyse of een niertransplantatie om te overleven.
Het zal waarschijnlijk nog jaren duren voordat wetenschappers de riskante procedure durven – en mogen – uitvoeren op een levende en verder gezonde patiënt.