Fundamentele voedingsstof is veel te onbekend

Bijna niemand kent deze stof – maar als het lichaam er een tekort aan heeft, kan het leiden tot leververvetting, hartziekten en alzheimer.

© Shutterstock

Zegt de naam ‘choline’ jou ook niets? Welkom bij de club! Bijna niemand weet wat het is. Zelfs onder vaklui is er verrassend weinig kennis over deze stof, die ontzettend belangrijk is voor onze gezondheid.

Een cholinetekort kan fatale gevolgen hebben, want de stof is betrokken bij een aantal belangrijke lichaamsfuncties – van de opbouw van celmembranen tot het omzetten van energie en de communicatie tussen zenuwcellen. Het speelt ook een rol in het transporteren van vet vanuit de lever.

Tekort kan leververvetting veroorzaken

Daarom kan een tekort aan choline ervoor zorgen dat vet zich ophoopt in de lever, wat kan uitmonden in vervetting van de lever en schade aan dat belangrijke orgaan. Meerdere onderzoeken hebben daarnaast een verband gelegd tussen cholinetekort en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en alzheimer.

Zo bleek uit een onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd in het tijdschrift Aging Cell dat een cholinetekort leidde tot orgaanschade en het proces dat alzheimer veroorzaakt versnelde. Het onderzoek is uitgevoerd op muizen, maar het gaat om dezelfde mechanismen als bij mensen.

We krijgen niet genoeg choline binnen

Het lichaam kan zelf een beetje choline aanmaken, maar lang niet genoeg. Er zit ook choline in etenswaren als kalfslever, rundvlees, eierdooiers en zalm, en ook in verschillende soorten plantaardig voedsel zit choline, zoals sojabonen, peulvruchten, aardappels en broccoli.

De onderzoekers achter het hierboven genoemde onderzoek schrijven echter ook dat maar liefst 90 procent van de Amerikaanse bevolking niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid choline binnenkrijgt, namelijk 550 milligram voor mannen en 425 milligram voor vrouwen. En als het onderzoek op muizen ook opgaat voor mensen, zal een hogere choline-inname bijvoorbeeld het proces dat leidt tot alzheimer kunnen afremmen.

Te veel is ook schadelijk

Maar zoals in zo veel gevallen is te veel van iets innemen in sommige gevallen ook een slecht idee. Er bestaan enkele onderzoeken waarin te veel choline in verband wordt gebracht met een hoger risico op aandoeningen aan het hart en de bloedsomloop.

De theorie is dat choline omgevormd wordt tot de verbinding trimethylamine N-oxide (TMAO), die door darmbacteriën wordt gemaakt van carnitine en choline, en onderzoek wijst uit dat TMAO kan leiden tot aderverkalking.

Onderzoekers willen verdieping

De boodschap van het onderzoek is daarom dat we meer moeten leren over choline en het verband met hart- en vaatziekten, leverziekten en neurologische ziekten als alzheimer, voordat we concretere adviezen kunnen geven.

Voorlopig staan echter twee dingen als een paal boven water: veel te weinig mensen weten wat choline is en we krijgen op basis van de huidige aanbevelingen niet genoeg binnen van deze belangrijke stof.