Enorme studie: Eén specifieke factor kan de gezondheid en het leven van je hond bepalen

Amerikaanse onderzoekers namen gegevens van ruim 21.000 honden door en vonden één belangrijke omgevingsfactor die veel invloed kan hebben op de gezondheid van je viervoeter.

Veiligheid, liefde, financiële stabiliteit, beweging en sociale relaties.

De meningen over de ingrediënten voor een gezond en lang leven verschillen, maar waarschijnlijk zijn er elementen waar de meeste mensen het over eens kunnen zijn.

Maar wat kan honden eigenlijk een lang en gezond leven bezorgen?

Dat is de vraag die een groep onderzoekers van de Arizona State University wilde beantwoorden in een van de grootste studies in zijn soort.

Een van de ontdekkingen in de enorme dataset was dat één omgevingsfactor vijf keer zo veel invloed lijkt te hebben op de gezondheid van een hond als andere factoren, zoals de continuïteit thuis of de leeftijd van de baasjes.

De ontdekking komt voort uit een onderzoek onder wel 21.410 hondenbezitters, die werden gevraagd naar factoren die te maken hadden met de baasjes zelf én hun trouwe viervoeters.

Daaronder vielen lichaamsbeweging, eetgewoonten, omgeving, algemene gezondheid en medicatie.

Bij het analyseren van de antwoorden van de baasjes vonden de onderzoekers vijf omgevingsfactoren die heel belangrijk zijn voor de algehele gezondheid van een hond.

De vijf factoren in willekeurige volgorde:

  • totaal inkomen van het huishouden
  • leeftijd van de eigenaar
  • aanwezigheid van kinderen
  • aanwezigheid van dieren
  • stabiliteit in de buurt

De omgeving bleek een voorspellende waarde te hebben voor ziekten, mobiliteit en algehele gezondheid van de honden, ook na correctie voor leeftijd en gewicht.

Als een baasje krap bij kas zat of als het slecht ging in huis, waren de honden ook minder gezond en mobiel, terwijl socialisatie, zoals leven met andere honden, verband hield met een betere gezondheid.

Meer kinderen, ongezondere hond

De vijf omgevingsfactoren wegen niet even zwaar. Zo is het effect van sociale steun, zoals samenleven met andere honden, vijf keer zo sterk als economische factoren.

‘Net als bij veel andere sociale dieren – waaronder mensen – kan de aanwezigheid van metgezellen erg belangrijk zijn voor de gezondheid van een hond,’ zei promovendus Bri McCoy, een van de onderzoekers, in een persbericht.

Een verrassende ontdekking was dat er een negatieve correlatie leek te zijn tussen de gezondheid van een hond en het aantal kinderen in een huishouden, en dat honden uit huishoudens met een hoger inkomen meer ziektediagnoses hadden.

De verklaring kan volgens de onderzoekers zijn dat meer kinderen meer tijd vragen, die baasjes dan niet aan hun honden kunnen besteden. En bij een hoger inkomen is er ook een betere toegang tot medische zorg, wat nodig is om überhaupt een diagnose te kunnen stellen.

De studie is gepubliceerd in Evolution, Medicine and Public Health.