Eenvoudige test onthult hersenleeftijd

In sommige dingen worden we met de tijd beter. Maar als je eenmaal de 55 gepasseerd bent, geldt voor deze taak het tegenovergestelde.

Het onderzoek werd uitgevoerd bij een grote groep mensen tussen de 40 en 64 jaar.

© Shutterstock

Van coaching en therapie tot zakelijke bijeenkomsten: ‘walk and talk’ slaat op steeds meer plaatsen aan. En er gaat niets boven genieten van de natuur en tegelijkertijd belangrijke onderwerpen bespreken.

Voor je het weet heb je én talloze interessante onderwerpen behandeld én een flink aantal kilometers afgelegd.

Slechter in lopen en praten tegelijk

Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Want het blijkt dat lopen en praten tegelijk – de hele bedoeling van ‘walk and talk’ – niet voor alle leeftijdsgroepen even geschikt is.

Uit een studie in The Lancet Healthy Longevity blijkt namelijk dat als mensen een leeftijd van 55 jaar bereikt hebben, ze het steeds moeilijker gaan vinden om bijvoorbeeld een gesprek te voeren tijdens het wandelen.

Dezelfde hersencentra in actie

Dit komt niet doordat hun lichamelijke conditie achteruit is gegaan, maar door leeftijdsgebonden veranderingen in de manier waarop de hersenen werken.

‘Als je loopt en tegelijkertijd je hersenen activeert, komt het motorische besturingssysteem onder druk te staan omdat de twee verschillende activiteiten concurreren om dezelfde hersencentra,’ legt hoofdonderzoeker Junhong Zhou van het Beth Israel Deaconess Medical Center uit. Oudere mensen hebben hier meer moeite mee.

Beïnvloedt het lopen

Ook andere activiteiten, zoals het lezen van borden of het nemen van beslissingen tijdens het lopen, worden moeilijker naarmate je ouder wordt, zegt hij.

Aan het onderzoek namen 640 mensen tussen de 40 en 64 jaar deel. De deelnemers hadden een volledig stabiel looppatroon, zolang ze alleen maar hoefden te lopen.

‘Maar toen we de deelnemers vroegen te lopen terwijl ze een mentale rekensom maakten, zagen we kleine, maar significante veranderingen in de manier waarop de mensen liepen die halverwege de 50 of ouder waren,’ zegt Junhong Zhou.

Moet regelmatig getest worden

Volgens de studie kan een verminderd vermogen om eenvoudige hersenactiviteiten uit te voeren en tegelijkertijd te lopen in verband worden gebracht met cognitieve achteruitgang, vallen en veranderingen in de hersenfunctie bij oudere mensen.

Daarom is het volgens de onderzoekers belangrijk om te testen hoe goed oudere mensen kunnen lopen terwijl ze moeten nadenken, want dit kan een goed beeld geven van hun cognitieve vermogen.