Blijf actief, eet gezond en zorg voor een goede nachtrust – de klassieke antiverouderingstips kennen de meesten van ons wel.
Maar nu duidt onderzoek erop dat we een heel nieuwe tip aan de lijst kunnen toevoegen.
Onze woonplaats kan een significant effect hebben op onze biologische leeftijd, stelt een Amerikaans onderzoek.
De wetenschappelijke studie, gepubliceerd in Science Advances, laat zien dat er kennelijk een flink voordeel zit aan het wonen in een groene omgeving.
Mensen die in de buurt van natuurgebieden woonden, hadden gemiddeld een 2,5 jaar jongere biologische leeftijd dan mensen in minder groene buurten.
Gegevens over 20 jaar
De gegevens beslaan 20 jaar, van 1986 tot 2006, en het onderzoek omvat ruim 900 mensen in vier steden in de VS.
Via satellietbeelden beoordeelde het onderzoeksteam hoe dicht de woonadressen van de deelnemers bij omringende vegetatie en parken lagen. De onderzoekers koppelden deze gegevens aan bloedmonsters die in het 15e en 20e jaar van de studie waren genomen.

De onderzoekers maakten geen onderscheid tussen de groengebieden waar de deelnemers dichtbij woonden. Volgens het team ligt het daarom voor de hand om verder te gaan met de resultaten en te onderzoeken of er een verschil is in het effect per groen gebied.
Om de biologische leeftijd van de deelnemers vast te stellen, analyseerden de onderzoekers de zogeheten DNA-methylering in hun bloed.
DNA-methylering is een proces dat genen in de DNA-streng in- en uitschakelt, en het is ook een algemeen erkende maat voor onze biologische veroudering.
En hierbij was er een significant voordeel bij mensen die in groene buurten woonden.
Ongelijkheden komen aan het licht
Mensen met huizen die omringd waren door 30 procent groen binnen een straal van 5 kilometer waren biologisch gemiddeld 2,5 jaar jonger dan mensen die slechts 20 procent groen om hun huis heen hadden.
De winst was echter niet voor iedereen gelijk.
Zo ontdekten de onderzoekers dat Afro-Amerikanen met een goede toegang tot groene ruimte gemiddeld slechts één jaar jonger waren.
Dit duidt erop dat andere factoren – zoals de kwaliteit van de groene ruimte – ook een rol kunnen spelen voor onze bioklok.
Daarom zijn er volgens de onderzoekers meer studies nodig op dit gebied om meer te weten te komen over het verband.