Shutterstock

Een op de vijf kinderen heeft een ongezonde relatie met voedsel

Uit een grote vergelijking van kinderen en jongeren in 16 landen blijkt dat een op de vijf een onnatuurlijke relatie met voedsel heeft – en vooral bij meisjes speelt dit probleem.

Je hebt honger, je eet, je bent verzadigd. Als het zo simpel was, was er geen vuiltje aan de lucht, maar dat is helaas niet zo. Uit een grondige analyse van in totaal 32 gepubliceerde studies – een meta-analyse – blijkt dat iets meer dan een op de vijf kinderen geen normale relatie heeft met het voedsel dat ze in hun mond stoppen. Wetenschappers uit een aantal landen, waaronder het VK, Spanje en de VS, voerden het onderzoek uit.

De meta-analyse omvat in totaal 63.181 kinderen van 6 tot 18 jaar, en 16 verschillende landen in Europa, Amerika, Azië en Afrika zijn vertegenwoordigd.

De cijfers, gepubliceerd in JAMA Pediatrics, verontrusten de onderzoekers.

Meest bij meisjes

‘Het is cruciaal om de omvang van deze eetstoornissen en hun verdeling in verschillende risicogroepen in kaart te brengen, zodat we het probleem kunnen voorkomen en behandelen,’ zegt een van de onderzoekers, Dr. Jose Francisco Lopez-Gil van de universiteit van Castilla-La Mancha in Spanje.

Uit de meta-analyse bleek dat de tendens vooral bij meisjes te zien is. 30 procent van hen vertoonde tekenen van eetstoornissen, terwijl dat cijfer bij jongens bijna half zo groot was. Een verhoogde vatbaarheid voor eetstoornissen werd ook waargenomen bij oudere kinderen en bij kinderen met een hoge BMI (Body Mass Index).

Mogelijk erfelijk

De onderzoekers gebruikten een vragenlijst met vijf items, SCOFF genoemd, de meest gebruikte screeningsmethode om eetstoornissen vast te stellen. Hierbij beantwoorden deelnemers vragen over hun gevoelens over eten, recent gewichtsverlies, lichaamsbeeld en relatie tot voedsel in het algemeen.

Wetenschappers weten niet precies wat eetstoornissen veroorzaakt, maar ze kunnen erfelijk zijn. Kinderen hebben mogelijk 7 tot 12 zo veel kans op een eetstoornis als een van hun ouders, een broer of zus of een ander familielid het probleem heeft gehad. Er bestaan ook onderzoeksresultaten die wijzen op een verband tussen eetstoornissen en sociale media.