We weten het best: vis is gezond en bewerkt vlees is ongezond. Fruit is goed en wit brood is slecht. Maar wat betekenen onze voedselkeuzes eigenlijk voor onze levensduur? Een Amerikaans onderzoeksteam van de universiteit van Michigan heeft daar nu een cijfer aan gehangen.
De onderzoekers hebben een speciale index ontwikkeld voor de gunstige en schadelijke invloed van de ingrediënten in een gemiddelde portie van allerlei voedingsmiddelen op onze levensduur.
Het gehalte zout en suiker heeft bijvoorbeeld een negatieve invloed, omdat dat het risico op hart- en vaatziekten en obesitas verhoogt, en vezels en onverzadigde vetzuren hebben een gunstig effect omdat ze onder meer het risico op darmkanker en infarcten verlagen.
In totaal analyseerden de onderzoekers 5853 voedingsmiddelen en berekenden ze hoeveel tijd ze gemiddeld van ons leven aftrekken of eraan toevoegen.
Bovenaan staat de hotdog, die volgens de berekeningen 36 minuten van ons leven kost door zijn hoge gehalte aan bewerkt vlees, verzadigde vetten en natrium.