Shutterstock

Een handje van dit voedsel per dag lijkt de kans op depressie te verlagen

Het voedsel heeft ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen die volgens de onderzoekers de hersenen beschermen.

Naar schatting lijdt 6 procent van de Europese bevolking aan een depressie, wat neerkomt op 44,5 miljoen mensen.

Bij Wetenschap in Beeld schreven we eerder over onderzoek waaruit blijkt dat sociale media een tol eisen van onze geestelijke gezondheid en dat een weekje offline de kans op depressie al vermindert.

Nu wijst een nieuwe studie van de universiteit van Castilla-La Mancha erop dat een bepaald voedingsmiddel de kans om depressief te worden lijkt te minimaliseren.

De Spaanse studie laat zien dat 30 gram noten per dag het risico op depressie bij volwassenen met 17 procent kan verlagen.

Dit geldt voor allerlei noten, zoals gezouten en ongezouten amandelen, cashewnoten, pinda’s, pistachenoten en paranoten.

Het resultaat was onafhankelijk van andere factoren die de geestelijke gezondheid kunnen beïnvloeden.

‘Onze resultaten wijzen op de rol van noten in de preventie van depressie bij mensen die geen andere bekende risicofactoren voor depressie hebben, zoals obesitas, een ongezonde levensstijl, eenzaamheid en bijwerkingen van medicijnen,’ zegt Bruno Bizzozero-Peroni, hoofdauteur en promovendus in gezondheidsonderzoek aan de universiteit van Castilla-La Mancha, in een persbericht.

Noten bevatten ontstekingsremmers

De onderzoekers bestudeerden 13.500 Britten van 37 tot 73 jaar die aan het begin van de studie niet gediagnosticeerd waren met een depressie.

Gedurende vijf jaar at een groep deelnemers elke dag noten, terwijl een andere groep af en toe noten at en een laatste groep zelden of helemaal geen noten.

In die vijf jaar kreeg 8 procent van de deelnemers de diagnose depressie. De onderzoekers ontdekten dat de deelnemers die zo’n 30 gram per dag aten, 17 procent minder kans op depressie bleken te hebben dan de deelnemers die geen noten aten.

Volgens de Spaanse onderzoekers zou dit kunnen komen doordat de ontstekingsremmende en antioxiderende eigenschappen van noten de hersenen helpen beschermen tegen de lichamelijke gevolgen van depressie.

Depressie vermindert onder andere de hersenactiviteit in de hippocampus – een hersengebied dat een belangrijke rol speelt bij ons geheugen.

Hoe meer noten hoe beter, vinden de onderzoekers, maar de gezondheid van je hart kun je al flink verbeteren door slechts een paar noten te eten in plaats van helemaal geen.

Eerdere onderzoeken naar de gezondheidsbevorderende eigenschappen van noten tonen onder meer aan dat ze de kans verminderen om te sterven aan long-, hersen- en hartziekten en om kanker te krijgen.

De wetenschappers benadrukken dat er meer onderzoek nodig is om precies vast te stellen hoe noten de kans op depressie beïnvloeden.