Shutterstock

Een bepaalde vitamine kan mogelijk zelfmoord voorkomen

Onderzoekers vonden in een grote studie met data van ruim een miljoen mensen een verband tussen de inname van vitamine en minder zelfmoordpogingen.

Zelfmoord komt in alle lagen van de bevolking en leeftijdsgroepen voor – en er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand zich van het leven probeert te beroven.

Daarom zijn er verschillende vormen van hulp die een positieve invloed kunnen hebben op mensen met suïcidale gedachten.

Nu richt een Amerikaanse studie zich op een tot nu toe onbelichte preventiefactor. Een bepaalde vitamine blijkt het risico op zelfmoord namelijk te kunnen verminderen.

Dat is de bevinding van een wetenschappelijk artikel gepubliceerd in het tijdschrift PLoS ONE, dat gebaseerd is op ervaringen van Amerikaanse oorlogsveteranen.

In deze groep bestaat er een bijzonder hoog risico op zelfmoord.

Volgens de American Psychological Association hebben veteranen tot wel 1,5 keer meer kans om door zelfmoord te overlijden dan andere volwassenen.

Aanzienlijk verschil tussen groepen

In de studie analyseerden de onderzoekers data van 1,3 miljoen veteranen die geregistreerd zijn bij het Amerikaanse ministerie van Veteranenzaken.

De onderzoekers bekeken de gegevens van de mensen die tussen 2010 en 2018 medicijnen hadden gekregen of minstens één interactie met een apotheek hadden gehad.

Een aanzienlijk deel van hen kreeg vitamine D-supplementen voorgeschreven als onderdeel van hun behandeling – waardoor de onderzoekers die groep konden vergelijken met de groep zonder vitamine D.

Op basis van deze gegevens vonden ze een opmerkelijk verschil – het aantal ‘zelfmoordpogingen en zelfbeschadigend gedrag’ in de groep die vitamine D kreeg was lager dan in de groep die geen vitamine D kreeg.

©

Wat is vitamine D?

De veteranen die vitamine D2-supplementen kregen, hadden ongeveer 48 procent minder kans op een zelfmoordpoging dan de groep zonder vitamine, en de veteranen die D3-supplementen kregen, hadden iets meer dan 45 procent minder kans dan de groep die geen supplementen kreeg.

De onderzoekers benadrukken ook dat het effect – om onverklaarbare redenen – bij Afro-Amerikaanse veteranen nog sterker was.

In die groep vonden de onderzoekers een afname van maar liefst 60 procent van het risico op zelfmoordpogingen en zelfbeschadiging.

Het onderzoek heeft echter ook beperkingen. Omdat de gegevens van de onderzoekers alleen de mensen bevatten die vitamine D op recept kregen, zou het kunnen dat de mensen in de controlegroep de vitamines zonder recept hebben gekocht.

Het ook onduidelijk of andere factoren dan alleen vitamine D-inname de resultaten van de studie kunnen hebben beïnvloed. Het is bijvoorbeeld onbekend of de mensen die vitamine D op recept kregen een groter sociaal vangnet hadden, of andere voordelen die een rol spelen.

Het is daarom noodzakelijk dat de bevindingen worden onderbouwd met verdere studies.

*Als je last hebt van zelfmoordgedachten, kun je 24 uur per dag terecht bij de hulplijn voor zelfmoordpreventie op 0800-0113 of chatten met een hulpverlener op www.113.nl.