Shutterstock

Dodelijke vleesetende bacterie verspreidt zich in kustwater VS

Circa één op de vijf mensen die een infectie met deze nare bacterie oploopt, sterft eraan. De bacterie komt steeds meer voor doordat klimaatverandering de vaarwateren op aarde beïnvloedt.

Vleesetende bacteriën dringen je lichaam binnen en doden je weefsels.

Het gif van de bacteriën vernietigt weefsel en huid in een tempo dat van uur tot uur kan worden bijgehouden.

Gelukkig is de ziekte relatief zeldzaam, maar de kwaal gaat gepaard met een hoog sterftecijfer en een grote kans op amputaties.

Amerikaanse onderzoekers waarschuwen al jaren dat het risico op besmetting met vleesetende bacteriën toeneemt door klimaatverandering.

Een warmere zee biedt allerlei bacteriën goede omstandigheden.

Nu leiden warme oppervlaktetemperaturen langs de Amerikaanse kusten tot een acute verspreiding van de dodelijke bacterie Vibrio vulnificus, met vijf tragische sterfgevallen tot gevolg.

Sterke verspreiding in warm water

De Amerikaanse zorgautoriteiten adviseren Amerikanen dan ook dringend om aan de kust zeer voorzichtig te zijn.

Mensen moeten ver uit de buurt van zout water blijven als ze een open wond hebben en het water onmiddellijk verlaten als ze zichzelf verwonden tijdens het zwemmen.

Wonden moeten worden afgedekt met waterdicht verband, schelpdieren moeten worden gekookt voordat ze worden gegeten en mensen moeten hun handen wassen met water en zeep na het aanraken van rauwe schelpdieren.

De Vibrio-bacterie die op dit moment Amerikaanse strandgangers bedreigt, leeft normaal gesproken in zout of brak water in diezelfde kustgebieden, maar door de verhoogde oppervlaktetemperatuur in de kustwateren en de wijdverspreide hittegolven deze zomer is het risiconiveau voor infecties van laag naar matig tot hoog gegaan.

Stijgende kustwatertemperaturen zijn al eerder in verband gebracht met een toenemend aantal Vibrio-infecties tussen 1988 en 2018.

Aanvallen onder de huid

Een onbehandelde infectie kan zich door het hele lichaam verspreiden en tot bloedvergiftiging leiden. Daarom moet iedereen met een geïnfecteerde wond onmiddellijk medische hulp zoeken.

‘Ongeveer 1 op de 5 mensen overlijdt na een infectie, vaak binnen een paar dagen. Daarom is snelle behandeling essentieel om het sterftecijfer door een ernstige V. vulnificus-infectie te verlagen,’ waarschuwt het Amerikaanse National Center for Disease Control and Prevention (CDC).

De vleesetende ziekte kunnen door veel bacteriestammen worden veroorzaakt. Sommige gedijen op het land en andere juist in het water.

De bacteriën eten niet echt vlees, maar scheiden gifstoffen af die ervoor zorgen dat het bloed gaat klonteren en stollen. Hierdoor stopt de bloed- en zuurstoftoevoer naar het geïnfecteerde gebied en sterft het spierweefsel af.

Omdat de vleesetende bacteriën onder de huid aanvallen, is de infectie in eerste instantie moeilijk te ontdekken – vooral omdat de zwelling eruit kan zien als een gewone infectie.

In de ergste gevallen sterft er veel weefsel af door toedoen van vleesetende bacteriën, wat leidt tot bloedvergiftiging, orgaanfalen en de dood.

Iedereen kan getroffen worden door vleesetende bacteriën, ongeacht leeftijd, geslacht en gezondheidstoestand, maar kinderen lopen minder risico.