Zo zul je sterven

Bekijk hier hoe jouw ontmoeting met de dood waarschijnlijk zal zijn, op basis van je leeftijd en sekse. Het is zuivere statistiek, even onontkoombaar als de dood zelf.

Death Chart 2

Hart- en vaatziekten zijn de grote killers, vooral voor vrouwen op leeftijd. Jongere mannen moeten vooral goed uitkijken bij het oversteken als ze naar de dokter gaan.

Voor zowel mannen als vrouwen is kanker doodsoorzaak nummer 2, maar dat gaat vooral op voor mensen boven de 40. En als je de 80 haalt, moet je je meer zorgen gaan maken over je longen en je mentale toestand.

Je dood in een statistiek

De nationale Amerikaanse gezondheidsorganisaties, de Centers for Disease Control and Prevention, hebben alle gegevens verzameld over de doodsoorzaken van de Amerikaanse bevolking in de periode 2005 tot 2014.

Het is een ontstellende hoeveelheid data, maar gelukkig hebben de analisten van Flowingdata alle resultaten verzameld in een INTERACTIEVE GRAFIEK, waarin je kunt zoeken op geslacht, leeftijd en etniciteit.

En wat de uitgebreide statistiek over de dood van Amerikanen laat zien over ons leven in de westerse wereld, is niet mis.

Hartziekten en kanker zijn grootste boosdoeners

Zo is het duidelijk dat voor zowel mannen als vrouwen hart- en vaatziekten ofwel welvaartsziekten de belangrijkste doodsoorzaak zijn: 32 procent van alle sterfgevallen bij mannen en 33 procent bij vrouwen.

En statistisch gezien wordt het risico om te overlijden aan hart- en vaatziekten met de jaren groter:

Death Circulatory Women

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Hart- en vaatziekten worden op de voet gevolgd door kanker, maar kanker bereikt zijn maximum rond de leeftijd van 60 jaar (68 jaar voor mannen):

Death Cancer Men

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Sterfte onder jongeren heeft externe oorzaken

Jonge mensen – en vooral jonge mannen – hoeven zich minder druk te maken om mogelijke ziekten en aandoeningen.

Je kunt beter, zeker als je tussen de 15 en 35 bent, goed uitkijken op straat, rustig rijden, een fietshelm aanschaffen en je over het geheel genomen niet al te roekeloos gedragen.

Jonge mannen overlijden vooral als gevolg van een ongeluk. Op 20-jarige leeftijd geldt dit in 82 procent van de gevallen:

Death External Men

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Vrouwen worden met de jaren zwaarder getroffen door mentale en gedragsstoornissen – en eenmaal boven de 70 jaar gaat het snel bergafwaarts, onder andere als gevolg van psychische aandoeningen en overmatig gebruik van alcohol en medicijnen:

Death Mental Women

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Bekijk hier je eigen statistiek.