Shutterstock

Dit ingrediënt moet zorgen voor genoeg B12 in veganistisch dieet

Met natuurlijke organismen uit de zee kan het gebrek aan de belangrijke vitamine B12 in plantaardige voeding gecompenseerd worden.

Je ziet steeds meer veganistische restaurants in het straatbeeld.

Het is een logisch gevolg van het feit dat steeds meer mensen kiezen voor een veganistisch dieet met uitsluitend plantaardige voeding.

Een plantaardig dieet kan best gezond zijn, maar als je dierlijke producten geheel of gedeeltelijk weglaat, moet je erop letten dat je toch alle essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt.

Veel veganisten hebben een tekort aan vitamine B12, een essentiële stof die een rol speelt bij de aanmaak van bloed en zenuwcellen.

Onderzoekers van Cambridge University hebben nu een bijzondere oplossing voor dit probleem gevonden.

De Britse onderzoekers ontdekten dat bepaalde algen zeer rijk zijn aan vitamine B12.

Dit is opmerkelijk, want vitamine B12 kan over het algemeen alleen opgenomen worden via dierlijke producten als vlees, vis, melk, kaas en eieren.

‘Je kunt vitamine B12 niet uit planten halen, maar we hebben nu ontdekt dat bepaalde algen rijke bronnen van de vitamine zijn,’ zegt Alison Smith, hoogleraar plantenbiochemie in Cambridge en hoofdauteur.

Bij een tekort aan vitamine B12 kun je last krijgen van misselijkheid, vermoeidheid en zwakke spieren. Uiteindelijk kan dit leiden tot diabetes en verschillende hartziekten.

Volgens de onderzoekers zijn algen ook een goede bron van essentiële aminozuren, vetzuren als omega-3, omega-6 en omega-7 en vitamine A, D en E.

Er zijn supplementen verkrijgbaar die het lichaam van de benodigde vitamine B12 kunnen voorzien, maar die zijn niet zo populair onder veganisten.

‘Veel veganisten willen liever geen supplementen slikken. Ze willen hun B12 binnenkrijgen als een natuurlijk onderdeel van hun voeding,’ zegt Smith.

Algen zijn daarom op dit moment de beste keuze voor een natuurlijke bron om het gebrek aan B12 in veganistisch voedsel te compenseren, en de onderzoekers maken binnenkort bekend welke algensoorten veganisten precies aan hun dieet zouden moeten toevoegen.

Toch hopen de auteurs dat de grote fabrikanten van voedingssupplementen ook naar hun baanbrekende onderzoek zullen kijken.

‘We hopen dat onze bevindingen de industrie kunnen helpen bij de productie van algensupplementen, zodat we het ernstige probleem van een B12-gebrek serieus kunnen gaan aanpakken,’ zegt professor Smith.