Thomas Wang/USDA
Kool

Deze groenten kunnen vijf keer meer voedingsstoffen bevatten

Proeven met muizen duiden erop dat een bepaalde groentevariant extra veel van een bepaalde voedingsstof bevat.

Groente is gezond – daar bestaat geen twijfel over.

Onderzoekers benadrukken keer op keer de voordelen van deze voedingsrijke planten en wortels, die onder (veel) meer je bloeddruk en bloedsuikerspiegel ten goede komen.

En we leren steeds beter welke groenten wat doen.

Nu heeft een groep Amerikaanse onderzoekers de voedingswaarde van een bepaalde groentevariant bestudeerd via proeven met muizen. En dat leverde iets interessants op.

Het onderzoek werd uitgevoerd door wetenschappers van onder andere het Amerikaanse ministerie van Landbouw. Zij keken naar microgroenten, die de laatste jaren worden gepromoot als extra voedzaam.

Gewichtstoename bij muizen afgeremd

Microgroenten zijn kleine, jonge versies van groenten, die tussen kiemen en volgroeide groenten in zitten. Meestal worden ze binnen een paar weken na het begin van de groei geoogst.

De onderzoekers wilden weten of de jonge groenten, die vaak in een bakje op de vensterbank kunnen groeien, hun reputatie waarmaken en of er verschil is tussen het effect van jonge en volgroeide groenten op het lichaam van muizen.

Om te beginnen keek het team naar een bekend lid van de zogeheten kruisbloemenfamilie: rodekool.

Zowel jonge als volgroeide rodekool leek de gewichtstoename te vertragen bij muizen die een vetrijk dieet kregen. In dat opzicht was er dus niet veel verschil.

Aan de andere kant konden de onderzoekers zien dat de voedingsstoffen in de kool in de loop der tijd aanzienlijk veranderden, en dat de microgroenten aanzienlijk rijker waren aan glucosinolaten, een groep bioactieve natuurlijke stoffen.

Deze stoffen spelen een belangrijke rol in de verdediging van de plant tegen insecten en ziekten en kunnen mogelijk kanker bij mensen voorkomen.

Kool

Onrijpe boerenkool (l) en rijpe boerenkool (r) hebben verschillende voedingsprofielen, maar beide planten kunnen gewichtstoename bij proefmuizen met een vetrijk dieet verminderen.

© Thomas Wang/USDA

Bij boerenkool was de conclusie hetzelfde: de microvariant bleek vijf keer zo veel glucosinolaten te bevatten als de volgroeide boerenkool.

Ook bij andere soorten kruisbloemige groenten was het gehalte aan voedingsstoffen hoger in de jonge planten.

De onderzoekers denken dat het positieve effect op het gewicht van de muizen komt doordat de kool veranderingen in de darmflora veroorzaakt.

Het eten van kool, ongeacht het groeistadium, verhoogde de diversiteit aan bacteriën in de darmen van de muizen, maar volgens de onderzoekers was de verbetering bij microgroenten meer uitgesproken.

‘Dit is belangrijk, omdat een diversere darmflora over het algemeen wordt gekoppeld aan een betere gezondheid,’ zeggen de onderzoekers in een persbericht.

De bevindingen werden in augustus gepresenteerd op de najaarsbijeenkomst van The American Chemical Society. Het onderzoek heeft nog geen peerreview ondergaan, wat onderdeel is van de kwaliteitsborging van wetenschappelijke studies.

Bovendien werd het onderzoek alleen bij muizen uitgevoerd, dus we weten nog niet of de resultaten op mensen overdraagbaar zijn.