Vermoeidheid, verlies van spierkracht en meer kans op ziekenhuisopname, waarvan je moeilijk kunt herstellen.
Mensen worden steeds ouder, en takelen dan ook steeds verder af: naar schatting heeft 10 tot 15 procent van de senioren van boven de 65 jaar ermee te maken.
Voedingsadviezen tegen aftakeling zijn er tot nu toe vooral op gericht dat ouderen veel eiwitten moeten eten.
Maar nu heeft een groep onderzoekers van Harvard University een vergeten groep voedingsmiddelen ontdekt die effectief lijken te zijn bij het vertragen van aftakeling.
Het goede nieuws is dat de meeste van die goede voedingsmiddelen het hele jaar door in de supermarkt liggen.
‘An apple a day ...’
De sleutel tot het vertragen van aftakeling ligt volgens de onderzoekers in de flavonolen – een type van nature voorkomend plantenpigment in een aantal vruchten, groenten en kruiden.
Met name het type flavonol dat we quercetine noemen, blijkt een van de belangrijkste bestanddelen te zijn bij het voorkomen van aftakeling bij ouderen.

Wat zijn flavonolen?
- Flavonolen vormen een klasse van nature voorkomende plantenpigmenten die behoren tot een grotere groep verbindingen die bekendstaan als flavonoïden.
- Het meest voorkomende type flavonol is quercetine, dat in allerlei voedingsmiddelen voorkomt. Quercetine zit vooral veel in appels en bramen, maar bijvoorbeeld ook in broccoli, kersen, tomaten en sjalotten.
- Onderzoek brengt flavonolen in verband met allerlei gezondheidsvoordelen, waaronder ontstekingsremmende eigenschappen en het reguleren van de immuunfunctie.
Dit blijkt uit een studie gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.
De resultaten van de studie zijn gebaseerd op een zogeheten cohort met gegevens van 1701 mensen die een aantal jaren zijn gevolgd.
Volgens de onderzoekers werd het risico op aftakeling al 20 procent minder met slechts 10 milligram flavonolen per dag.
Dat is de hoeveelheid die je binnenkrijgt met een gewone, middelgrote appel.
Er is dus alle reden om het Engelse spreekwoord ‘an apple a day keeps the doctor away’ heel letterlijk te nemen, aldus de onderzoekers in een persbericht.