Meditatie is een belangrijk onderdeel van het programma, maar dankzij zijn ervaring als onderzoeker aan de Harvard University en als psycholoog, doctor, universitair docent en nu directeur van de Fonden Mental Sundhed (stichting voor geestelijke gezondheid), weet Christian als geen ander dat stress met brede strategieën en op verschillende manieren moet worden aangepakt.
Hij brengt ideeën van verschillende scholen op het gebied van psychologie en meditatie bij elkaar, en Wetenschap in Beeld zet zijn beste adviezen op een rij voor wie stress wil voorkomen of genezen.
***Wat moet iedereen weten over stress?
Dat er allerlei verschillende remedies zijn. Ik kan er niet tegen als iemand een bepaalde techniek aanprijst als ‘hét nieuwe middel’ tegen stress.
Stress betekent in principe gewoon ‘overbelasting’, en die overbelasting kan overal door komen. Door werk, nog steeds de grootste bron van stress, maar ook door een studie, een familiecrisis, geldzorgen, sociale uitsluiting of onrecht en door heftige levensgebeurtenissen zoals ziekte, een scheiding, een faillissement enzovoort.
Daarom is er niet maar één middel tegen stress.
***Wat kun je doen om stress te verlichten?
De afgelopen jaren hebben we onderzoek gedaan naar activiteiten in de natuur en meditatie.
Natuur is gezond voor ons, of het nu gaat om uitzicht op de natuur, een stukje natuur in de stad of tijd doorbrengen in de natuur. Het is een supersimpele manier om je mentale gezondheid en welzijn te versterken.
Maak een wandeling langs het water of in een park. Of maak een wandeling op de parkeerplaats als je toch aan het bellen bent.
Gewoon even naar buiten gaan tijdens het werk kan je welzijn al een boost geven en stress verlagen. Sommige onderzoeken duiden erop dat ongeveer twee uur per week in de natuur genoeg is om effect te hebben.
Dan is er nog meditatie, iets wat al lange tijd wordt gezien als een activiteit die stress voorkomt en verlicht.
Meditatie is een multitool. De belangrijkste dingen die meditatie volgens mij te bieden heeft, zijn ontspanning en meer verbinding met jezelf in een omgeving die niets van je verlangt. Bovendien is meditatie relatief gemakkelijk. En veruit de meeste mensen die het proberen, hebben er op de een of andere manier baat bij.
Meditatie brengt je lichaam in een toestand van ontspanning, die je hartslag en bloeddruk verlaagt, de opname van voedingsstoffen verbetert, de cellen nieuwe energie geeft, de ademhaling rustiger en regelmatiger maakt, de zweetproductie verlaagt en het algehele herstel bevordert.
En doordat je op een opener, kalmere manier in contact komt met jezelf, ga je door meditatie vaak ook meer leven zoals jij dat wilt. Betekenisvoller.
Het bereiken van die ontspannen toestand is heel erg gezond. Het is goed voor je hersenen, immuunsysteem, focus, humeur en slaap.
Je kunt meditatie, gebed, ontspanning in de natuur of andere activiteiten gebruiken om die gezonde, ontspannen toestand van lichaam en geest op te wekken.
Het nieuwste onderzoek duidt erop dat regelmatig mediteren na verloop van tijd de manier waarop DNA wordt getranscribeerd helpt veranderen, waardoor je cellen beter bestand zijn tegen stress.
Welk advies geef je mensen die last hebben van stress?
Drie adviezen:
Wees er open over. De klassieke fout die iedereen maakt, is wegkijken en het probleem te lang negeren. Praat met jezelf. Houd een dagboek bij. Praat met je partner, een vriend, een collega, een therapeut of je manager. Praat met je vader of moeder. Maar voorkom dat je rondloopt met het gevoel dat je continu moe, futloos of somber bent of lichamelijk klachten hebt, zonder dit met iemand te delen.
Doe dingen die het makkelijker maken om jou te zijn. Alles waar je energie van krijgt, van ontspant of door oplaadt. Elke soort stress gaat op een bepaalde manier over overbelasting. Daarom moet je ontspannen en opladen. Je kunt een film kijken, een eind wandelen, mediteren of een lekkere maaltijd koken. Je kunt matig intensief sporten. Je kunt je meer verdiepen in een hobby of je aansluiten bij een community waar je iets mee hebt. Leg de lat lager en sta jezelf meer toe. Je moet ontspannen, jezelf verwennen en opladen.
Houd bij hoe het gaat. Als je stress niet weggaat of zelfs erger wordt, zoek dan professionele hulp. Ga naar je huisarts of naar een psycholoog. Zorg voor een systematische aanpak. Stress is niet per se een ziekte, maar het kan wel een ziekte worden en grote gevolgen krijgen, in sociaal opzicht en voor je levensstijl. Gaat het de goede kant op? Mooi. Zo niet, zoek dan hulp of denk er zelf goed over na wat je kunt doen of wat ervoor nodig is om weer stappen in de juiste richting te zetten.