Shutterstock

Daarom moeten mannen in de aanloop naar de zwangerschap oppassen met alcohol

Voorheen lag de focus alleen op het risico voor aanstaande moeders, nu zijn de vaders aan de beurt.

Het grootste wonder van het leven is misschien wel ouder worden van een gezonde baby. Daarbij spelen de genen natuurlijk een rol, en daar hebben we geen invloed op. Maar er zijn wel degelijk veel dingen die je zelf kunt doen om de kans op een gezond kind te vergroten.

De wetenschap richtte zich in dit opzicht altijd vooral op vrouwen. Zo zijn er richtlijnen voor wat een vrouw wel of juist niet moet eten voor en tijdens de zwangerschap.

Duidelijk advies aan mannen

Mannen bleven lang onder de radar en hoefden eigenlijk nergens op te letten.

Maar nu komen onderzoekers met een ondubbelzinnige aanbeveling voor mannen. Er is namelijk één ding dat zij in de aanloop naar de zwangerschap beter niet kunnen nuttigen, of slechts heel beperkt: alcohol.

Spermacellen verkeerd gecodeerd

Een groep wetenschappers van Texas A&M University publiceerde een onderzoek in het tijdschrift Journal of Clinical Investigation, waaruit blijkt dat alcohol de spermacellen letterlijk verkeerd codeert, waardoor ze de manier veranderen waarop het gezicht en de schedel van het ongeboren kind zich ontwikkelen.

‘We zagen dat de alcoholinname van mannen een veel grotere invloed heeft op bepaalde craniofaciale verschillen dan de alcoholinname van vrouwen. Deze invloed op de programmering afkomstig van de spermacellen, heeft een grote invloed op de structuur van het gezicht en op de groei en de verhoudingen van verschillende gezichtsstructuren,’ zegt Michael Golding, universitair hoofddocent aan de School of Veterinary Medicine & Biochemical Sciences, die het onderzoek leidde.

Alcoholconsumptie van beide ouders is schadelijk

Dit verschijnsel wordt foetaal-alcoholsyndroom (FAS) genoemd. Andere symptomen naast misvormde gelaatstrekken zijn ondergewicht bij de geboorte, problemen met het centrale zenuwstelsel, hyperactiviteit en een verminderde coördinatie.

Gezondheidsautoriteiten overal ter wereld waarschuwen vrouwen tegen het drinken van alcohol voor en tijdens de zwangerschap vanwege de kans op dergelijke afwijkingen bij de baby. Maar pas met dit Amerikaanse onderzoek wordt duidelijk hoe groot de rol is van de alcoholconsumptie van de man.

Advies moet ook voor mannen gelden

De onderzoekers moedigen gezondheidsautoriteiten daarom aan om voortaan ook mannen te adviseren in de aanloop naar de conceptie geen alcohol te drinken. Als een stel zwanger wil worden, moet zowel de man als de vrouw de alcoholinname beperken of helemaal stoppen met drinken.

‘De waarschuwing op het etiket van alcoholische dranken moet zich niet alleen richten op de moeder, maar op beide ouders: “De beslissing om deze drank te nuttigen kan ernstige, levensveranderende gevolgen hebben voor een toekomstig kind.” Op dit moment vertelt de waarschuwing slechts een deel van het verhaal. We moeten deze informatie zo snel mogelijk verspreiden,’ aldus Golding.