Shutterstock
Hondenbezitter

Daarom moeten hondenbaasjes poep altijd opruimen

Volgens onderzoekers achter verschillende studies zijn er andere redenen voor dan de voor de hand liggende.

Je hebt vast weleens de resten van een stinkende hondendrol tussen de groeven van je schoenzolen weg moeten krabben.

Daardoor weet je ook dat je een beetje moet uitkijken waar je je voeten neerzet als je over de stoep, een veldje of een voetpad loopt.

Maar naast de voor de hand liggende redenen om de poep van je hond op te ruimen, zijn er volgens de onderzoekers nog een aantal belangrijke redenen, waar de meeste mensen niet aan denken. Dat schrijft The Conversation.

Hondenpoep op straten, in parken en in stedelijke omgevingen kan een potentieel gezondheidsrisico vormen voor mensen en andere huisdieren, omdat er een dubieuze cocktail van ziekteverwekkende micro-organismen in kan zitten, variërend van salmonella tot campylobacter en E. coli.

De uitwerpselen kunnen ook parasieten bevatten die overgedragen kunnen worden en zich zelfs in mensen kunnen nestelen.

Een daarvan is de eencellige, zeer besmettelijke giardia-parasiet, die in eitjes wordt uitgescheiden in hondenpoep. Als hij overgaat op mensen, kan de parasiet de darmen infecteren, wat tot diarree kan leiden.

Overdracht kan plaatsvinden via de poep zelf naar de mond – bijvoorbeeld als je je handen niet wast na aanraking met hondenpoep – of via besmet water, een besmette etensbak of een besmet gebied, want de parasiet kan naar verluidt maandenlang overleven in bepaalde omgevingen.

Daarom kan de parasiet ook makkelijk overspringen als een hond aan een drol ruikt die door een andere hond is achtergelaten, of als een hond zijn eigen achterste likt en dan een andere hond of een mens rond de mond.

Mogelijke bron van resistente bacteriën

Een ander mogelijk gezondheidsrisico van hondenpoep is volgens de onderzoekers dat het een bron kan zijn van antibioticaresistente bacteriën, die honden op mensen kunnen overdragen.

In een studie die in 2016 verscheen in het tijdschrift ScienceDirect maakt een internationaal onderzoeksteam zich zorgen over de snelle verspreiding van resistente bacteriën, zoals MRSA, tussen huisdieren.

De onderzoekers vermelden ook dat de verspreiding van de resistente bacteriën mogelijk een risico vormt voor overdracht op mensen en dat genetische analyses hebben aangetoond dat de bacteriestammen in besmette mensen en dieren zeer identiek zijn.

In een rapport uit september 2020 identificeerden onderzoekers van de University of Technology Sydney hondenpoep die wegspoelt met regenwater als oorzaak van watervervuiling in een buitenwijk van Sydney.

De onderzoekers achter het rapport stellen echter niet vast of hondenpoep ook elders een rol speelt bij watervervuiling.