Shutterstock
Meting

Britse vijfjarigen zijn tot 7 centimeter kleiner dan westerse leeftijdsgenoten

Sinds 1985 zijn Britse kinderen zo’n 30 plaatsen gezakt op internationale lijsten van de gemiddelde lengte – en onderzoekers hebben wel een idee waarom.

Honderden kleine genetische variaties in je DNA zijn voor het grootste deel verantwoordelijk voor je lichaamslengte, maar omgevingsfactoren zoals slaap, dieet, voeding en ziekte kunnen ook een rol spelen.

Uit cijfers van de Non-communicable risk factor collaboration, een wereldwijd netwerk van gezondheidsonderzoekers, blijkt nu dat Britse 5-jarigen gemiddeld zo’n 7 centimeter kleiner zijn dan hun leeftijdsgenootjes in andere rijke landen.

Dit melden o.a. The Guardian en The Times.

In 1985 stonden 5-jarige Britse meisjes en jongens op de 69e plaats van 200 landen in een onderzoek naar gemiddelde lengte. Toen waren ze gemiddeld respectievelijk 111 en 111,4 centimeter lang.

Nu staan Britse meisjes op de 96e plaats en jongens op de 102e plaats op de internationale ranglijst met 111,7 centimeter voor de meisjes en 112,5 voor de jongens.

‘Ze zijn 30 plaatsen gezakt, wat heel opmerkelijk is,’ zegt professor Tim Cole, expert in kindergroeicijfers aan het Great Ormond Street Institute of Child Health van het University College in Londen, tegen The Guardian.

‘De vraag is hoe dat komt.’

Verschillende mogelijke oorzaken

Experts suggereren dat slechte voeding en bezuinigingen op de NHS, de Britse gezondheidszorg, die in 2010 begonnen, enkele van de oorzaken kunnen zijn en dat lengte een sterke indicator kan zijn van de algemene leefomstandigheden van kinderen. Lengte zegt iets over ziekte en infecties, armoede, stress en slaapkwaliteit.

Professor Tim Cole legt uit dat andere gegevens, waarbij onderzoekers keken naar de lengte van 19-jarigen, erop wijzen dat economische factoren in feite gedeeltelijk verantwoordelijk zijn voor de afnemende lengte van Britse kinderen.

Het land met de langste kinderen is Nederland, waar de gemiddelde lengte van een 5-jarige jongen 119,6 cm is en de gemiddelde lengte van een 5-jarig meisje 118,4 cm.

In Frankrijk is de gemiddelde lengte 114,7 cm voor jongens en 113,6 cm voor meisjes. In Duitsland is dat 113,3 cm voor meisjes en 114,8 cm voor jongens, en in Denemarken 118,1 cm voor meisjes en 117,4 cm voor jongens.