Shutterstock

Botox kan een ongunstig bijeffect hebben

Botox minimaliseert niet alleen ongewenste rimpels. Het remt ook een fundamenteel vermogen dat we elke dag nodig hebben.

Het zijn niet langer alleen filmsterren en andere beroemdheden die hun rimpels laten gladstrijken met botox.

Integendeel, de afgelopen jaren is het taboe op botoxinjecties voor een groot deel verdwenen.

Maar onderzoek suggereert dat de verjongende injectie onbedoelde gevolgen kan hebben.

Volgens een Amerikaans onderzoek kan botox onder de gezichtshuid de manier waarop de hersenen emoties van anderen interpreteren veranderen.

Imitatie helpt de hersenen

De verklaring daarvoor heeft te maken met het begrip ‘gezichtsfeedback’. Dat betekent dat we automatisch de uitdrukking die we waarnemen bij iemand die tegenover ons staat nabootsen.

Het is een onbewust proces, maar niettemin belangrijk. Want als onze gezichtsspieren de uitdrukking van een ander nabootsen, worden er signalen naar onze hersenen gestuurd zodat we de gezichtsuitdrukking kunnen interpreteren.

Met andere woorden, het mechanisme is belangrijk om te begrijpen hoe andere mensen zich voelen. Maar als je botox laat inspuiten, verlies je een deel van je gezichtsuitdrukkingen – en daarmee je vermogen om uitdrukkingen van anderen te ontcijferen.

Je spieren spiegelen gezichtsuitdrukkingen

Als je gezicht verlamd raakt, kun je moeite hebben met gezichtsuitdrukkingen van anderen. Verschillende studies laten zien dat onze gezichtsspieren een belangrijke rol spelen bij het interpreteren ervan.

© Oliver Larsen

Je gezicht spiegelt de vreugde en woede van anderen

Als je een boos persoon ziet, treedt er activiteit op in de musculus corrugator supercilii, die je wenkbrauwen naar beneden trekt.

© Oliver Larsen

Je gezicht spiegelt de vreugde en woede van anderen

Als je een blij persoon ziet, wordt de musculus zygomaticus major, die je mondhoeken omhoog trekt als je lacht, geactiveerd.

De Amerikaanse onderzoekers toonden dit aan in een studie onder 10 vrouwen tussen 33 en 40 jaar, die voor het experiment botoxinjecties in het voorhoofd kregen.

Zowel voor als na de injecties kregen de vrouwen een reeks afbeeldingen te zien van blije, boze en neutrale gezichten.

Terwijl de vrouwen naar de beelden keken, analyseerden de onderzoekers hun hersenen met behulp van functional magnetic resonance imaging (fMRI) – een scantechniek waarmee de activiteit in de hersenen wordt gemeten.

Vermogen om gezichten te herkennen

In de verzamelde data ontdekten de onderzoekers dat de activiteit in de amygdala van de vrouwen veranderde na de botoxinjecties. Dat is het hersencentrum dat verantwoordelijk is voor het verwerken van emoties als angst. De veranderingen traden op wanneer de vrouwen naar boze gezichten en naar blije gezichten keken.

Er waren ook veranderingen in het deel van de hersenen dat de ‘gyrus fusiformis’ (spoelvormige winding) wordt genoemd en dat onder meer te maken heeft met ons vermogen om gezichten te herkennen. Hier trad de veranderde reactie op wanneer de vrouwen blije gezichten te zien kregen.

De studie, gepubliceerd in Scientific Reports, is een aanvulling op eerder onderzoek op dit gebied dat op dezelfde bijwerking van botoxbehandelingen wees.