Shutterstock
Hoewel de vliegjes meer blauw licht te verduren kregen dan wij in het dagelijks leven, denken de onderzoekers dat schermlicht hetzelfde effect kan hebben op mensen.

Blauw licht brengt de stofwisseling uit balans en kan het leven verkorten

Te veel schermtijd kan de stofwisseling in je cellen veranderen, waardoor je sneller veroudert. Dat stellen wetenschappers die nagingen wat blauw licht doet met de stofwisseling van fruitvliegjes.

Blijf zo veel mogelijk van het scherm vandaan.

Dat geven onderzoekers van Oregon University ons mee, die bestudeerden wat blauw licht doet met metabolieten van fruitvliegjes.

Metabolieten maken deel uit van onze stofwisseling en helpen het lichaam chemische verbindingen, zoals voedsel of medicijnen, af te breken en om te zetten in stoffen die we nodig hebben om gezond te blijven.

Uit het onderzoek bleek dat fruitvliegjes in het donker langer leefden dan fruitvliegjes die blootgesteld waren aan blauw licht.

Hoewel de vliegjes meer blauw licht te verduren kregen dan wij in het dagelijks leven, denken de onderzoekers dat schermlicht hetzelfde effect kan hebben op mensen.

Metabolietenbalans verandert door blauw licht

Om uit te zoeken hoe blauw licht de vliegjes beïnvloedt, onderzochten de wetenschappers hun kopjes op metabolieten na blootstelling aan blauw licht.

Het licht bracht vooral twee soorten metabolieten uit balans bij de aan blauw licht blootgestelde vliegjes.

Zo steeg de hoeveelheid succinaat, dat de cellen in het lichaam helpt te functioneren en te groeien.

Al klinkt dit positief, dr. Giebultowicz legt uit dat het hoge succinaatgehalte na blootstelling aan blauw licht is als ‘benzine in de pomp hebben die de tank nooit bereikt’, omdat de stof vrij rondstroomde en niet gebruikt werd voor celvernieuwing.

Bovendien nam de metaboliet glutamaat af, die zorgt voor goede verbindingen tussen de neuronen.