Shutterstock
T-cellen vallen peptiden uit kankercellen aan

Bepaalde vitaminesupplementen lijken ongunstig effect te hebben op kanker

Iets wat als heel gezond bekendstaat, kan ook een keerzijde hebben als het gaat om tumoren, zo blijkt uit een verrassend onderzoek uit Zweden.

Net als de organen van je lichaam hebben tumoren zuurstof en voedingsstoffen uit het bloed nodig om te groeien en zich uit te zaaien naar andere delen van het lichaam.

Daarom vormen tumoren een vertakt netwerk van bloedvaatjes om zich heen, die voortdurend nieuwe voorraden naar de gemuteerde en overactieve kankercellen sturen.

Onderzoekers van het Karolinska Institutet in Zweden hebben onlangs een verrassende ontdekking gedaan, waaruit blijkt dat bepaalde voedingssupplementen blijkbaar meer bloedvaten kunnen creëren en zo in sommige gevallen de kanker kunnen helpen groeien.

Het team voerde eerder onderzoeken uit waaruit bleek dat antioxidanten, zoals vitamine C en E, zowel de groei als de uitzaaiing van longkanker kunnen stimuleren door het eiwit BACH1 te stabiliseren.

Het eiwit wordt geactiveerd wanneer het gehalte vrije radicalen – speciale zuurstofverbindingen – daalt, en de onderzoekers denken dat dit gebeurt wanneer de antioxidanten zich binden aan de vrije radicalen en ze zo neutraliseren.

Nu hebben de wetenschappers ontdekt dat de activering van BACH1 ook de vorming van nieuwe bloedvaten uit de bestaande rond de tumoren lijkt te stimuleren.

‘De nieuwe bloedvaten kunnen de tumoren voeden en ze helpen groeien en zich verspreiden,’ zegt Martin Bergö, hoogleraar aan het Department of Biosciences and Nutrition en adjunct-hoofd van het Karolinska Institutet in een persbericht.

Antioxidanten bestrijden schadelijke verbindingen

Al vele jaren worden antioxidanten gezien als een van de gezondste bestanddelen van onze voeding – en terecht.

Volgens veel wetenschappers neutraliseren antioxidanten, door zich te binden aan de reactieve vrije radicalen die ontstaan bij de stofwisselingsprocessen, de zuurstofverbindingen voordat ze het genetisch materiaal beschadigen en bijvoorbeeld de kans op kanker vergroten.

Daarom zitten antioxidanten ook in veel supplementen. En volgens de Zweedse onderzoekers moeten we ze ook zeker niet vermijden.

‘Er is geen reden om bang te zijn voor antioxidanten in normale voeding, maar de meeste mensen hebben er geen extra hoeveelheden van nodig,’ zegt Martin Bergö.

‘Het kan zelfs schadelijk zijn voor kankerpatiënten en mensen met een verhoogd risico op kanker,’ aldus de professor.

De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Journal of Clinical Investigation.