Shutterstock
Slaap dromen

Bepaalde droom kan op risico op dementie duiden

Als de observatie van het onderzoek ook door andere onderzoekers wordt gedaan, heeft de wetenschap voortaan een nieuw werktuig om ouderen op dementie te screenen.

Als je je niet meer kunt herinneren wanneer je voor het laatst wakker schrok uit een nachtmerrie, is dat gek genoeg goed nieuws voor je geheugen.

Een nieuw Brits onderzoek heeft namelijk aangetoond dat oudere mensen die minstens één keer per week een enge droom hebben, vier keer zo veel risico lopen op cognitieve achteruitgang – aantasting van geestelijke vermogens zoals het geheugen – vergeleken met mensen die zelden nachtmerries hebben.

Als deze waarneming door andere onderzoekers kan worden bevestigd, heeft de wetenschap er een nuttig instrument bij om te screenen op dementie bij ouderen.

Observaties bij parkinsonpatiënten

Van tijd tot tijd een enge droom is heel normaal. Maar zo’n 5 procent van de volwassenen heeft zulke heftige nachtmerries dat ze ervan wakker schrikken. Deze groep maakt dat minstens eens per week mee. Onderzoekers weten al dat stress, angst en te weinig slaap allemaal factoren zijn die enge dromen kunnen veroorzaken.

Eerder gepubliceerde studies van patiënten met parkinson brengen regelmatige nachtmerries in verband met een snellere mentale achteruitgang en een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie.

Onderzoek naar slaapkwaliteit en hersenfunctie

Om erachter te komen of een soortgelijk mechanisme ook optreedt bij gezonde mensen, analyseerden onderzoekers van de universiteit van Birmingham onder leiding van Abidemi Otaiku gegevens van drie eerdere studies die bekeken hoe de slaapkwaliteit de hersenfunctie gedurende een aantal jaren beïnvloedde.

De nieuwe studie omvatte meer dan 600 mensen tussen de 35 en 64 jaar en 2600 ouderen (79 jaar en ouder). Naast een vier keer zo hoog risico op cognitieve achteruitgang bij mensen van middelbare leeftijd die zeker één keer per week een nachtmerrie hadden, hadden ouderen met terugkerende nachtmerries twee keer zo veel kans om later de diagnose dementie te krijgen.

De onderzoekers benadrukken dat slechts een deel van de volwassenen met regelmatige nachtmerries waarschijnlijk dementie ontwikkelt. Als het verband wordt bevestigd, kunnen nachtmerries in de toekomst wellicht gebruikt worden om mensen met een verhoogd risico te identificeren.

‘De beste manier om dementie aan te pakken is door het te voorkomen, en we weten dat er een aantal risicofactoren is waar we iets aan kunnen doen. Het gaat onder meer om ongezonde voeding, een gebrek aan lichaamsbeweging, roken en overmatig alcoholgebruik,’ zegt Otaiku.