Als je je niet meer kunt herinneren wanneer je voor het laatst wakker schrok uit een nachtmerrie, is dat gek genoeg goed nieuws voor je geheugen.
Een nieuw Brits onderzoek heeft namelijk aangetoond dat oudere mensen die minstens één keer per week een enge droom hebben, vier keer zo veel risico lopen op cognitieve achteruitgang – aantasting van geestelijke vermogens zoals het geheugen – vergeleken met mensen die zelden nachtmerries hebben.
Als deze waarneming door andere onderzoekers kan worden bevestigd, heeft de wetenschap er een nuttig instrument bij om te screenen op dementie bij ouderen.
Observaties bij parkinsonpatiënten
Van tijd tot tijd een enge droom is heel normaal. Maar zo’n 5 procent van de volwassenen heeft zulke heftige nachtmerries dat ze ervan wakker schrikken. Deze groep maakt dat minstens eens per week mee. Onderzoekers weten al dat stress, angst en te weinig slaap allemaal factoren zijn die enge dromen kunnen veroorzaken.
Eerder gepubliceerde studies van patiënten met parkinson brengen regelmatige nachtmerries in verband met een snellere mentale achteruitgang en een verhoogd risico op het ontwikkelen van dementie.