Bepaald hormoon kan gezondheid van mannen voorspellen

Een Brits onderzoek wijst uit dat mannen met een laag gehalte van het hormoon INSL3 met de jaren meer kans lopen op een aantal ziekten.

Hoewel een gezonde voeding en veel beweging de kans op een lang leven kunnen vergroten, is het niet te voorspellen hoe gezond je blijft. Of toch wel?

Uit een onderzoek blijkt dat een aantal ouderdomsziekten, zoals osteoporose, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten, voorspeld kunnen worden door een specifiek hormoon bij mannen.

Vanaf de puberteit

Het hormoon INSL3 verschijnt voor het eerst tijdens de puberteit bij jonge mannen.

Vanaf dat moment blijft het gehalte de rest van het leven vrijwel constant, waardoor het interessant is voor wetenschappers die de gezondheid van mannen bestuderen.

Het nieuwe onderzoek suggereert dat jonge mannen met een laag gehalte INSL3 in hun bloed waarschijnlijk ook lage niveaus van het hormoon hebben als ze ouder worden.

En als er een verband bestaat tussen een lage INSL3-spiegel en een verhoogd risico op ouderdomsziekten, zoals het onderzoek uitwijst, dan kunnen we nog eerder ingrijpen dan nu mogelijk is om er iets aan te doen.

‘Als we begrijpen waardoor sommige mensen in de loop der jaren ziekten en handicaps ontwikkelen, kunnen we hen beter helpen om langer en gezonder te leven,’ zegt endocrinoloog Ravinder Anand-Ivell van de University of Nottingham in het Verenigd Koninkrijk.

Dieet en genen

Als volgende stap willen de onderzoekers erachter komen welke factoren het gehalte van INSL3 in het bloed beïnvloeden.

Eerdere studies hebben aangetoond dat voeding in de vroege jeugd, maar ook genen en stoffen die de hormoonhuishouding ontregelen, een rol kunnen spelen.

In hoeverre deze factoren specifiek het INSL3-niveau beïnvloeden is echter onzeker, maar de doelstelling is duidelijk.

‘De heilige graal van het leeftijdsonderzoek is het verminderen van de gezondheidsverschillen die ontstaan als mensen ouder worden,’ besluit Anand-Ivell.