Shutterstock
Vrouw onder de douche

Arts: Zo vaak moet je je wassen

Je kunt het beste afwisselen tussen verschillende manieren om je te wassen, dan irriteer je de huid niet te veel, zegt een arts en hoogleraar dermatologie.

Met een oppervlakte van zo’n 2 m2 is de huid een van de grootste organen van het lichaam en een luilekkerland voor miljarden bacteriën. Die leven tussen de 40.000 dode huidcellen die je lichaam elke minuut afstoot.

Die informatie alleen al is wellicht voldoende om eens flink tekeer te gaan met water en zeep, maar het is verstandig om je een beetje in te houden.

Jørgen Serup, hoogleraar dermatologie en hoofdarts in het Bispebjerg-ziekenhuis in Denemarken, geeft een toelichting.

Hij houdt zich al tientallen jaren bezig met de huid en zegt dat het belangrijk is om te kijken naar de manier waaróp je je wast als we hem vragen hoe vaak je je volgens de wetenschap ongeveer zou moeten wassen.

Lichaam heeft miljoenen zweetklieren

De clitoris en de eikel hebben geen zweetklieren. Op je handen en voeten zitten circa 600 zweetklieren per cm2, en in je oksels en op je voorhoofd zo’n 200.

© Shutterstock

Apocriene zweetklieren

De apocriene (rood) zitten onder meer rond de geslachtsorganen, tepels en anus en onder de armen.

© Shutterstock

Exocriene zweetklieren

De exocriene zweetklieren (blauw) zitten overal op het lichaam, maar vooral op de handen en voeten.

Zeep legt de cellen bloot

Er is een groot verschil tussen je van top tot teen inzepen, een bad nemen of alleen bepaalde plekken wassen.

Volgens de professor moet je elk lichaamsdeel niet te vaak volledig inzepen, want zeep veroorzaakt chemische irritatie aan de huid.

‘De natuurlijke toestand is dat we vette stoffen op ons lichaam hebben. Zeep verwijdert het vet en legt de cellen bloot. Als dit te vaak gebeurt, kan dit de huid irriteren, waardoor deze zich abnormaal gaat gedragen en rood en jeukerig wordt,’ zegt Serup.

Concentreer je op bepaalde gebieden

Als je nooit zeep zou gebruiken, zouden de oliën op je huid langzaam verharden en in combinatie met de bacteriën gaan ruiken.

Daarom adviseert Jørgen Serup ook om te variëren tussen vormen van wassen en je te concentreren op bepaalde delen van het lichaam.

mijten, 3D
© Shutterstock

Lees ook:

‘Elke dag onder de douche is prima als je alleen zeep gebruikt op de plaatsen waar bacteriën het meest voorkomen: het kruis, de anus, de voeten en onder de oksels,’ zegt hij.

‘Maar je hele lichaam moet je hooguit 1 tot 2 keer per week inzepen, anders ontvet je de huid te veel,’ legt hij uit.