Amerikaans onderzoek: Vet kan kankercellen afremmen

Een studie suggereert dat injecties van zogeheten bruin vet de verspreiding van kankercellen in het lichaam kunnen tegenhouden.

Het injecteren van bruin vet rond kankergezwellen kan kankercellen voedingsstoffen ontnemen en hun groei afremmen, aldus Amerikaanse onderzoekers. Dit is een illustratie van kankercellen.

Wereldwijd sterven jaarlijks bijna 10 miljoen mensen aan kanker, en in de EU is kanker na hart- en vaatziekten de belangrijkste doodsoorzaak.

Daarom zoeken wetenschappers al jaren naar effectieve behandelingen die dodelijke kankercellen efficiënt kunnen uitschakelen.

Nu hebben Amerikaanse onderzoekers een nieuwe, ongebruikelijke techniek ontwikkeld waarvan is aangetoond dat die de verspreiding van kankercellen in het lichaam aanzienlijk vermindert.

De resultaten zijn heel recent, en daarom nog niet aan peer review onderworpen.

De atypische component in het onderzoek is bruin vet, dat bij laboratoriummuizen rond kankertumoren werd geïnjecteerd – en dat bleek de groei van de kankercellen voor een deel tegen te houden.

Bruin vetweefsel verschilt van witte vetcellen doordat het voedingsstoffen als vet en suiker verbrandt en de energie omzet in warmte. De experimenten van de onderzoekers toonden dan ook aan dat de bruine vetcellen de brandstof – zoals suiker – verbranden die de kankercellen in principe nodig hebben om te groeien.

Minder groei door bruin vet

De onderzoekers veranderden witte vetcellen in bruine vetcellen door het niveau van een specifiek gen in de cellen, UCP1, te verhogen.

Vervolgens injecteerden de onderzoekers menselijke borst-, prostaat- of alvleesklierkankercellen bij laboratoriummuizen, zodat er kankergezwellen bij de muizen ontstonden.

Rondom de tumoren injecteerden de onderzoekers respectievelijk wit vet en het met genen bewerkte bruine vet. Uit de resultaten bleek dat de door bruin vet omgeven tumoren nog niet half zo groot werden als de door wit vet omgeven tumoren.

© Shutterstock

Twee soorten vet

In een ander deel van de studie injecteerden de onderzoekers gemanipuleerd bruin vet naast de borst of alvleesklier van muizen, die genetisch gemanipuleerd waren om in die weefsels kanker te ontwikkelen.

Ook hier was het resultaat dat de muizen met bruin vet rond hun tumoren aanzienlijk kleinere tumoren ontwikkelden dan de muizen die met wit vet waren geïnjecteerd.

Bij geen van de muizen waren directe bijwerkingen te zien.

Hoewel is aangetoond dat de behandeling de ontwikkeling van kankercellen vertraagt, is het nog niet gelukt om kankercellen volledig uit te roeien.

Daarom zijn de onderzoekers achter de studie nu bezig om te kijken of ze andere genen in de vetcellen kunnen manipuleren om de behandeling nog effectiever te maken.

Tegelijkertijd benadrukken de onderzoekers dat het op de langere termijn belangrijk is uit te zoeken hoeveel bruin vet precies geïnjecteerd moet worden om de kankercellen in te sluiten. Te grote doses creëren het risico dat het bruine vet leidt tot onevenredig gewichtsverlies.