Shutterstock
Vitamine C in voeding

10 voedingsmiddelen met méér vitamine C dan een sinaasappel

De sinaasappel staat bekend om zijn hoge gehalte aan het wondermiddel vitamine C. Maar de rode paprika haalt hem links en rechts in. Bekijk hier welke voedingsmiddelen de meeste vitamine C bevatten.

Wat is vitamine C?

Vitamine C is de gangbare naam voor de stof ascorbinezuur.

In tegenstelling tot de meeste dieren kan ons lichaam zelf geen vitamine C aanmaken. Daarom moeten we vitamine C uit ons voedsel halen.

Vitamine C is een belangrijke bouwsteen, waarmee het lichaam bindweefsel kan vormen.

In sinaasappels zit vitamine C

De sinaasappel staat erom bekend dat hij veel van het wondermiddel vitamine C bevat. Maar er zijn groente- en fruitsoorten waar meer in zit.

© Shutterstock

Waar is vitamine C goed voor?

Vitamine C is vooral bekend om zijn belang voor ons afweersysteem.

Een dagelijkse dosis van deze vitamine werkt preventief tegen onder meer hart- en vaatziekten, een hoge bloeddruk, ontstekingen, herseninfarcten, reuma en kanker.

Amerikaanse wetenschappers hebben ooit al eens bewezen dat je met een vitamine C-tekort vatbaarder bent voor ziekten.

Wat zit er in vitamine C?

De sinaasappel is zo'n beetje het symbool van vitamine C geworden, maar er zijn diverse groente- en fruitsoorten die meer vitamine C bevatten dan de 45 milligram per 100 gram van de sinaasappel. Een sinaasappel weegt zelf zo'n 100 gram.

Een rode paprika bevat bijvoorbeeld vijf keer zo veel vitamine C als een sinaasappel.

Kun je te veel vitamine C binnenkrijgen?

Via gewone voeding zul je niet snel te veel vitamine C binnenkrijgen. Maar als je het als supplement neemt, mag je nooit meer nemen dan de aanbevolen dosis.

Voedingsdeskundigen raden voor volwassenen een dosis van 65 tot 90 milligram vitamine C per dag aan. En daar zit je al snel aan, bijvoorbeeld met 100 gram broccoli.

In principe wordt een teveel aan vitamine C door het lichaam uitgescheiden via de urine.