Shutterstock
Lepel met baking soda

20 dingen waar je baking soda óók voor kunt gebruiken

Was je haar ermee, gebruik het om krijtvlekken te verwijderen en strooi het in je hardloopschoenen. Met baking soda kun je nog zo veel meer dan bakken.

Baking soda – of dubbelkoolzure soda (natriumwaterstofcarbonaat) – is in veel keukens te vinden en heeft een groot aantal fantastische en vrij onbekende eigenschappen, waardoor het spul de duizendpoot van het huishouden is.

Persoonlijke verzorging

Meisje met acne

Baking soda helpt tegen acne, want het neutraliseert de pH-waarde van de huid, verwijdert vet en werkt bacteriedodend.

© Shutterstock
 • Baking soda als deodorant: Met baking soda onder je armen ben je de indringende zweetgeur gauw kwijt. Het poeder gaat een chemische reactie met het zweet aan, waardoor het okselmilieu te zout wordt voor de bacteriën die de geur veroorzaken.

 • Baking soda als gezichtsmasker: Meng drie delen baking soda met één deel water en breng het mengsel op je gezicht aan. Baking soda neutraliseert de pH-waarde van je huid, en als je het masker eraf scrubt, neem je onzuiverheden mee.

 • Baking soda als shampoo: Meng wat baking soda door je shampoo voordat je die op je haar aanbrengt. Spoel goed na. Het poeder bindt de restjes haarverzorgingsproduct, waardoor je haar nog schoner wordt.

 • Baking soda als haarborstelreiniger: Roer een theelepel van het wonderpoeder door een deciliter water, reinig je kam of haarborstel met de pasta en laat deze opdrogen. Zo verwijder je natuurlijke haarvetten en resten van haarverzorgingsmiddelen.

 • Baking soda voor een vieze huid: Meng twee theelepels baking soda met twee theelepels water. Smeer het mengsel op je puisten en laat het 15 minuten zitten. Spoel goed af. De pasta neutraliseert de pH-waarde van je huid, verwijdert vet en doodt bacteriën. Gebruik het maximaal twee keer per week, anders kan je huid erdoor geïrriteerd raken.

Schoonmaakmiddel

Hemd met vlekken

Baking soda kan vlekken helpen verwijderen uit kleding.

© Shutterstock
 • Baking soda voor potten en pannen: Heb je het eten laten aanbranden? Giet wat water in de pan en voeg er een paar lepels baking soda aan toe. Breng het aan de kook en giet het weg. Baking soda wordt basisch als deze gekookt wordt, waardoor de aangebrande etensresten worden losgemaakt.

 • Baking soda als zilverpoets: Roer drie delen baking soda door één deel water. Poets je verkleurde zilver met de pasta en spoel grondig na. Je zilver zal glanzen als nooit tevoren.

 • Baking soda als vlekkenverwijderaar: Verwijder bijvoorbeeld kleurkrijt van de bank of muur door de vlek in te wrijven met baking soda op een vochtig doekje. De baking soda bindt het vuil, waardoor de vlek verdwijnt. Dit werkt ook bij olievlekken.

 • Baking soda als vuilnisbakreiniger: Verlos je stinkende vuilnisbak van vieze geuren met baking soda. Meng wat poeder door je schoonmaakmiddel en voilà: je vuilnisbak is niet alleen weer schoon, maar de vieze geur is ook verdwenen.

 • Baking soda als autowasmiddel: Lampen, chroom, kunststof en ramen. Reinig ze met een mengsel van een deciliter baking soda op twee liter water en ze drogen op zonder irritante strepen. Wrijf de oppervlakken na met een vochtige doek.

Aromatherapie

Zweetschoenen

Baking soda kan boterzuur neutraliseren en schoenen stankvrij maken.

© Shutterstock
 • Baking soda voor de koelkast: Laat je stinkende koelkast weer lekker ruiken. Zet er een kom met baking soda in en laat die onafgedekt een paar uur staan. De neutraliserende eigenschappen van het poeder rekenen af met geurtjes.

 • Baking soda voor vaatdoekjes en sponzen: Strooi baking soda op doekje en spons en spoel ze met water uit. Zo komen ze van hun nare geuren af.

 • Baking soda voor de kattenbak: Strooi een laag baking soda in de kattenbak voordat je er grind in doet. Het poeder zorgt ervoor dat de bak niet gaat stinken. Vervang het poeder telkens als je de bak leegt.

 • Baking soda voor zweetschoenen: Strooi baking soda in je zweetschoenen. Dat maakt korte metten met de nare geur en het voorkomt dat ze snel weer gaan stinken. Het poeder neutraliseert het boterzuur waar je zweet in wordt omgezet, en daardoor verdwijnt de zweetlucht.

 • Baking soda voor uienvingers: Als je een ui hebt gesneden, gaan je vingers ernaar ruiken. En de geur wordt veroorzaakt door zwavel. Strooi baking soda in je handen en wrijf ze tegen elkaar. Het poeder bindt het zwavel, en de geur verdwijnt zodra je je handen afspoelt met water.

… en nog veel meer

Muggenbeet

Baking soda kan steken van bijen en muggen verzachten.

© Shutterstock
 • Baking soda voor zure oprispingen: Meng een halve theelepel baking soda in een glas water en drink het op. Dit neutraliseert ogenblikkelijk het zuur in je keel van een zure oprisping.

 • Baking soda voor muggenbeten: Maak een pasta van baking soda en water en smeer die op je huid. Dat vermindert de jeuk en pijn van muggenbeten, bijensteken en een zonverbrande huid.

 • Baking soda als brandblusser: Heb je de vlam in een vette pan laten slaan?Draai het vuur uit en strooi er flink veel baking soda overheen. Als het poeder wordt verhit, komt er CO2 vrij, dat de zuurstof verstikt. Bij een flinke oliebrand heb je echter zwaardere middelen nodig.

 • Baking soda als ontstopper: Giet elke week een paar deciliter baking soda in de gootsteen. Daardoor raakt de afvoer niet verstopt en komen er geen nare geuren uit.

 • Baking soda als fruitschoonmaakmiddel: Eet pas een stuk fruit nadat je vuil en grond ervan verwijderd hebt. Strooi baking soda op een vochtig doekje en veeg er het fruit mee schoon. Spoel het goed af en eet lekker op.