Gezondheid

Gezondheid is een breed begrip. Want wanneer zijn we gezond? En hebben we het dan over fysieke gezondheid, goede eet- en beweeggewoonten, of speelt psychische gezondheid ook een grote rol?
Als we naar de definitie van gezondheid van de WHO kijken, dan gaat het over een balans tussen fysiek, psychisch en sociaal welzijn, en niet alleen over het uitblijven van ziekte en andere gebreken.
Steek hier iets op over gezondheid, en verdiep je in onze vele gezondheidsgerelateerde artikelen, van afvallen en beweging tot voeding en winterzwemmen.

Vrouwenbuik

Gezondheid is lichamelijk en geestelijk

Het lichaam en gezondheid zijn nauw verbonden. Het is aangetoond dat mensen die regelmatig bewegen en gezond en gevarieerd eten een betere lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben. Zo vermindert geregeld bewegen het risico op welvaartsziekten, angst, stress en depressie. Daarnaast verbetert het de slaap en kun je langer leven doordat beweging o.a. spierontsteking en andere chronische ouderdomskwalen tegengaat. Gezond en gevarieerd eten kan ook chronische ziekten helpen voorkomen. Je slaapt er beter door, je bloedsuikerspiegel is stabieler en je valt makkelijker af. Slecht slapen is ook van invloed op je gezondheid, want slaap versterkt het immuunsysteem en hangt samen met je humeur en vermogen om te leren en te onthouden. Ga op ontdekkingsreis in onze artikelen en steek iets op over gezondheid.

Wat is geestelijke gezondheid?

Geestelijke gezondheid gaat over de psyche en bepaalt in hoeverre je je kunt ontwikkelen en de uitdagingen van het leven aankunt. Mensen met een langdurig slechte geestelijke gezondheid kunnen psychische aandoeningen als depressie en angst ontwikkelen. Bovendien leven ze gemiddeld korter dan mensen met een goede geestelijke gezondheid.
Volgens wetenschappers kun je je geestelijke gezondheid verbeteren door je te richten op het versterken van de individuele, sociale en structurele elementen in je leven. De individuele elementen hangen samen met regelmatig bewegen, goed slapen, zinvol bezig zijn in het dagelijks leven en werken aan een positief zelfbeeld. Sociale elementen gaan over steun zoeken in sociale relaties en deelnemen aan collectieven, terwijl structurele elementen bijvoorbeeld veiligheid, economische stabiliteit en fatsoenlijke leefomstandigheden behelzen.

Hersenen op roze achtergrond

© Shutterstock
Bladzijde 1 / 22