Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zijn kunstmatige zoetstoffen kankerverwekkend?

De bewering dat zoetstoffen kankerverwekkend zijn, gaat terug tot 1996 en heeft sindsdien de tongen flink losgemaakt. Hoewel vrijwel alle onderzoeken de stof hebben vrijgesproken, zijn de langetermijneffecten nog steeds relatief onbekend.

Shutterstock

Kunstmatige zoetstoffen zijn of synthetische, of natuurlijke stoffen die ongeveer evenveel calorieën hebben als gewone suiker, maar stukken zoeter zijn. Daarom is lightfrisdrank al zoet na toevoeging van een klein beetje zoetstof.

In 1996 zei de Amerikaanse neuroloog John Olney dat aspartaam kankerverwekkend is. Het argument luidde dat het aantal gevallen van hersenkanker sinds de goedkeuring van de kunstmatige zoetstof in 1981 was gestegen.

Coca-Cola Light en Zero zijn beide gezoet met aspartaam. Onderzoek wijst uit dat de stof in matige doses geen kwaad kan.

Een hevig debat barstte los, maar door bijna alle onderzoeken is aspartaam daarna vrijgepleit, en zeker 100 zorgautoriteiten staan de stof nu toe in voedingsmiddelen.

Toch zijn veel wetenschappers het erover eens dat de langetermijneffecten van kunstmatige zoetstoffen op de gezondheid nog onderbelicht zijn.

© Shutterstock

Aspartaam bevat ongeveer evenveel calorieën als suiker – circa 400 kcal per 100 gram – maar is wel 200 keer zo zoet.

Zoetstoffen worden nog steeds onderzocht

Op 13 mei 2019 maakte de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) bekend dat ze tot 13 september 2019 data wil verzamelen over diverse zoetstoffen.

Het doel daarvan is de zoetstoffen die voor 20 januari 2009 zijn goedgekeurd voor gebruik in levensmiddelen, opnieuw te beoordelen.

Lees ook:

Ziektes

Zo snel grijpt een pandemie om zich heen

3 minuten
Medische technologie

Wat is een kunstmatig coma?

3 minuten
Kanker

Kunstmatige tumoren maken dierproeven overbodig

2 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

passowrd_reset.form.email_help
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar
Fout: Voer je wachtwoord in

Nieuw wachtwoord

Wachtwoord vereist
Toon Verberg