Verhuis naar het platteland en overleef een zombieaanval

Amerikaanse wetenschappers weten wat er te doen staat als er plotseling een gevaarlijke zombieaanval uitbreekt: verlaat de grote stad.

nb_u10 Zombies

Ben je bang dat het horrorscenario van zombiefilms als World War Z of de tv-serie The Walking Dead werkelijkheid wordt, vrees dan niet langer. Er is hoop.

Wetenschappers van de Cornell University in de Amerikaanse staat New York raden je namelijk aan de woorden van de heavymetalband Iron Maiden ter harte te nemen: run to the hills – vlucht naar de heuvels.

Zombieaanval richt zich op steden

De onderzoekers gebruikten de modellen waar normaal echte epidemieënmee in kaart worden gebracht om uit te vogelen waar in de VS de kans het grootst is om een zombie-epidemie te overleven.

Door duizenden uitbraken van een 'zombievirus' op 307 miljoen inwoners te simuleren, kwamen de onderzoekers erachter dat de bevolking in afgelegen streken als de Rocky Mountains goede overlevingskansen heeft, terwijl de inwoners van grote steden ten dode opgeschreven zijn.

Zombieonderzoek is een hit

Dit scenario is natuurlijk uiterst fictief. De wetenschappers, onder leiding van de natuurkundige Alex Alemi, betrokken zombies bij hun onderzoek omdat ze aandacht wilden vragen voor wiskundige modellen waarmee het verloop van epidemieën kan worden voorspeld.

Alemi en zijn team presenteerden hun rapport op een Amerikaans natuurkundecongres. Ze gebruikten een eenvoudig model, SIR genaamd, dat de bevolking in drie groepen indeelt: vatbaar, besmet en genezen of dood.

Zombies bestaan in het dierenrijk

Hoewel menselijke zombies pure fictie zijn, komen ze in de dierenwereld wel degelijk voor. Zo kunnen wormen en amoebes de controle over het lichaam van bijvoorbeeld een slak of een mier overnemen.

Lees meer over de zombies van het dierenrijk in ons artikel.