Zo voorkom je dat jij het volgende griepslachtoffer wordt

Het griepseizoen staat voor de deur, en dat betekent snotterende snoeten en klamme, koortsige voorhoofden. Lees hier hoe je voorkomt dat jij het volgende griepslachtoffer wordt.

Influenza

Griep, snotteren en hoesten – het zijn symptomen van de strijd die je lichaam voert tegen een binnendringend griepvirus.

© Shutterstock

Je neus loopt, je gewrichten doen zeer en het zweet staat op je koortsige voorhoofd.

Elk jaar worden 3 tot 5 miljoen mensen wereldwijd getroffen door griep.

Op onze noordelijke breedtegraden slaat griep meestal in de wintermaanden toe, van december tot maart, en de jaarlijkse epidemieën duren vier tot zes weken.

Circa één op de vijf mensen wordt besmet tijdens de uitbraak. Maar daar hoef jij niet bij te horen, als je deze acht tips om het virus te misleiden volgt:

  1. Vermijd plekken waar veel mensen op elkaar gepakt zitten, zoals in bussen of bij concerten.

  2. Houd afstand tot mensen die besmet zijn, dan heb je geen last van speekseldruppeltjes van hun gehoest en genies.

  3. Was je handen met water en zeep of een ander ontsmettend middel na het aanraken van deurklinken en traprelingen.

  4. Blijf van je ogen en neus af en bijt geen nagels – je handen kunnen het virus dragen, dat je op die manier binnenkrijgt.

  5. Drink voldoende water, zodat je vochtgehalte op peil is. Dat houdt de slijmvliezen van je luchtwegen dik en vochtig, waardoor het virus minder kans maakt.

  6. Houd je huis en je werkplek schoon, zodat het virus niet op allerlei oppervlakken gaat zitten. Lucht een paar keer per dag – het aantal virusdeeltjes in de lucht is buiten veel lager dan binnen.

  7. Versterk je afweer met minstens acht uur slaap, gezond voedsel en een buitensport.

  8. Vermijd rook, want rook prikkelt je slijmvliezen en verzwakt je immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor infecties.