Het Israëlische Migal Galilee Research Institute is al ver gevorderd. De onderzoeksleider van het instituut, Chen Katz, zegt in de krant The Times of Israel dat het vóór de zomer een vaccin klaar heeft.
Dit vaccin wordt oraal toegediend. Het biedt geen volledige bescherming en slechts voor twee weken.
Het tijdelijke vaccin kan eraan bijdragen dat het aantal besmettingen afneemt. Maar het wachten is nog op een vaccin dat ons volledig immuun maakt voor het coronavirus.
Daardoor kan het virus voorlopig nog chaos veroorzaken.
Biedt een ebolamedicijn een deel van de oplossing?
Daarnaast zijn er ook allerlei veelbelovende preparaten die mogelijk kunnen helpen bij mensen die al besmet zijn met het coronavirus.
Het medicijn remdesivir, dat oorspronkelijk werd ontwikkeld voor mensen met ebola, kan zo’n middel zijn. Het is inmiddels op één Amerikaan getest met goede resultaten.
Later deze maand zal de firma Gilead, die het medicijn heeft ontwikkeld, 1000 patiënten rekruteren om vast te stellen of het virus met meerdere injecties met remdesivir is te verslaan, aldus het wetenschapsjournalistieke platform Stat.
Dit is een lijst met medicinale preparaten die in de nabije toekomst zullen worden getest.
Het vaccin dat ons volledig immuun maakt – en waar iedereen op wacht
De WHO verwacht het vaccin dat ons immuun maakt voor het coronavirus niet vóór 2021.
En voordat het vaccin in gebruik kan worden genomen, moet er voldoende van worden gemaakt en moet het worden getest op dieren die fysiologische overeenkomsten hebben met de mens, zoals varkens en muizen.
Begin februari bevestigden onderzoekers van het Imperial College in Engeland dat hun vaccin inmiddels op muizen wordt getest.
Veel andere instellingen staan in de rij en laten ook weten bezig te zijn met dierproeven voor hun vaccin.
We laten de natuur zijn gang gaan
Op dit moment ziet het ernaar uit dat je niet meerdere keren met COVID-19 kunt worden besmet.
Dat is echter nog niet zekerheid bevestigd, en daarom is het riskant om ervan uit te gaan.
Als het coronavirus zich op dezelfde manier gedraagt als veel andere virustypen, kan het aantal besmettingen afnemen naarmate het mooier weer wordt en de temperatuur stijgt, lijkt onderzoek uit te wijzen.
Daar kunnen we echter ook niet volledig op inzetten. Want in de zomer kan het virus verder muteren, waardoor we in de herfst weer ziek kunnen worden.
Omgekeerd kan een potentiële mutatie onze redding zijn als het coronavirus muteert naar een minder gevaarlijke variant. Dat is bijvoorbeeld gebeurd met SARS, dat in 2003 muteerde naar een versie die mensen moeilijker ziek kon maken, schrijft de wetenschapssite Live Science.
Wanneer zal het coronavirus naar verwachting zijn uitgeroeid?
Volgens de WHO gebeurt het zeer zelden dat een ziekte volledig wordt uitgeroeid.
Daarom durft geen enkele onderzoeker het aan om te voorspellen wanneer het coronavirus volledig zal zijn uitgeroeid.
Maar wereldwijd wordt ervan uitgegaan dat hoe meer onderzoek er naar het virus wordt gedaan en hoe meer politieke initiatieven er worden genomen om het virus in te dammen en te beperken, hoe meer tijd onderzoekers hebben om een vaccin te maken dat ons immuun maakt – voorgoed.