Een infectie met vleesetende bacteriën
Vleesetende bacteriën (Necrotiserende fasciitis)
Een Chinese beroemdheid overleed na liposuctie, in San Diego stierven zeven heroïneverslaafden en in Wisconsin verloor een man beide benen en handen en zijn neus nadat een hond hem in het gezicht gelikt had.
Een zogeheten necrotiserende wekedeleninfectie wordt veroorzaakt door zogeheten vleesetende bacteriën (Necrotiserende fasciitis).
De vleesetende bacteriën eten niet werkelijk het vlees, maar scheiden gifstoffen af waardoor het bloed stolt tot bloedklonters. Daardoor krijgt de geïnfecteerde plek geen bloed en zuurstof meer en sterft het spierweefsel af.
Kom meer te weten over vleesetende bacteriën in dit artikel.
VIDEO: Zo vallen vleesetende bacteriën het lichaam aan
Circa de helft van de patiënten krijgt vleesetende bacteriën (Necrotiserende fasciitis) binnen door een schram, snee of brandwond. In andere gevallen kan een botbreuk of klap de spiervezels verzwakken, die dan besmet worden door lichaamseigen bacteriën.
Als de bacteriën door een wond binnenkomen, gaat het meestal om Streptococcus pyogenes, maar meerdere soorten kunnen tegelijk binnendringen. Bij een op de drie gevallen is Staphylococcus aureus – MRSA – een van de veroorzakers van de infectie.
Deze bacteriën worden zelden tussen mensen overgedragen.
Er komen tal van vleesetende bacteriën voor in de grond en op de huid, maar ze kunnen ook van nature in het bloed zitten, bijvoorbeeld na een keelontsteking, zonder dat er een vleesetende infectie ontstaat.
Symptomen van vleesetende bacteriën
Iedereen ongeacht leeftijd, geslacht of gezondheid kan te maken krijgen met vleesetende bacteriën (Necrotiserende fasciitis), maar kinderen worden minder vaak getroffen.
Zo’n 70 procent van de patiënten heeft een verzwakt immuunsysteem door o.a. kanker of diabetes.
In de ergste gevallen leiden vleesetende bacteriën tot grootschalige weefselsterfte, wat bloedvergiftiging, orgaanfalen en de dood tot gevolg kan hebben.
WAARSCHUWING: EXPLICIETE FOTO’S

Zwarte plekken van afgestorven weefsel breiden zich uit bij een patiënt met vleesetende bacteriën.
Voor het zo ver is, ondervindt de patiënt vaak symptomen als:
- Zwellingen bij de infectie
- Rode of paarse huid
- Hevige pijn
- Koorts
- Braken/diarree
Doordat vleesetende bacteriën onder de huid aanvallen, is een infectie in het begin moeilijk te ontdekken, ook omdat de zwelling op andere infecties of een buil kan lijken.
Let goed op extreme pijn en hard worden en opzwellen van het gebied buiten de rode of paarse huid.

Een gevoelige, glimmende huid rond de infectie kan ook een vroege aanwijzing van vleesetende bacteriën zijn.
Behandeling van vleesetende bacteriën
In West-Europa kampt ca. 1 op de 100.000 mensen jaarlijks met een infectie met vleesetende bacteriën (Necrotiserende fasciitis).
Tussen de 25 en 35 procent van de patiënten overlijdt, en de afgelopen 30 jaar is de overlevingskans niet verbeterd.
Een snelle ontdekking van de infectie is doorslaggevend voor het succes van de behandeling.
De infectie verspreidt zich met ca. 2,5 centimeter per uur door het weefsel en is binnen enkele uren of dagen dodelijk.
De diagnose wordt meestal gesteld door een sneetje in de huid te maken. Een chirurg stelt een necrotiserende wekedeleninfectie vast als het onderliggende weefsel week en zacht is en met een vinger te scheiden is.

Op een microscoopbeeld is weefsel met vleesetende bacteriën (paarse stippen) te zien. De witte plekken zijn vet.
Zodra een infectie ontdekt is, krijgt de patiënt doorgaans verschillende antibiotica, die toegespitst worden als de specifieke bacterie bekend is. Dit vermindert de verspreiding, maar omdat dat vaak niet voldoende is, verwijdert een chirurg het dode weefsel.
Bij een op de twee patiënten met een type-2-infectie via o.a. een wond, worden ledematen geamputeerd.
Er is geen effectief geneesmiddel tegen vleesetende bacteriën, maar farmaceutische bedrijven werken aan nieuwe behandelingen met antibiotica, en het internationale vaccininstituut IVI zoekt naarstig naar een streptokokkenvaccin.
Wetenschappers van Harvard onderzochten de mogelijkheid om botox in te zetten om de verspreiding in te dammen en amputaties te voorkomen, met goede resultaten bij muizen.
Preventie van vleesetende bacteriën
Vleesetende bacteriën (Necrotiserende fasciitis) werden voor het eerst beschreven door Hippocrates in de 5e eeuw v.Chr., dus ze zijn niet nieuw.
Het aantal infecties met vleesetende bacteriën stijgt volgens sommige wetenschappers in de VS, maar het is niet bekend of dat komt door:
- Betere rapportage
- Meer of agressievere bacteriën, of
- Groeiende resistentie bij bacteriën
Onderzoekers hebben o.a. ontdekt dat streptokokken de laatste tien jaar virulenter zijn geworden door genetische veranderingen en beter ziekten kunnen overbrengen.
Vaak zijn vleesetende bacteriën te vermijden door een wond snel uit te spoelen en vaak de handen te wassen. Naar een diepe wond moet een dokter kijken.
Amerikaanse onderzoekers zijn bang dat het aantal infecties met vleesetende bacteriën stijgt door klimaatveranderingen, die ervoor zorgen dat zeebacteriën langer actief zijn en op meer plaatsen voorkomen.