Eenzaamheid is dodelijk

Ga je alleen door het leven en voel je je bijzonder eenzaam? Dan loop je het risico om eerder te overlijden.

Eenzaamheid is gevaarlijk

Bijna iedereen heeft zich weleens eenzaam gevoeld, bijvoorbeeld na het beëindigen van een relatie of het overlijden van een dierbare.

Maar slechts weinigen weten dat eenzaamheid dodelijk kan zijn, en dat er een verband is met overgewicht, dementie, slaapproblemen en hart- en vaatziekten.

Een studie van de Brigham Young University bracht gegevens van eerdere onderzoeken over eenzaamheid bijeen. Mensen die in een sociaal isolement te verkeren, eenzaam zijn en alleen wonen bleken afhankelijk van het onderzoek 29, 26 of 32 procent kans te hebben om eerder te overlijden.

Eenzaamheid is een natuurlijk signaal

Vanuit evolutionair oogpunt is de mens om te overleven afhankelijk van groepen, en daarom kan eenzaamheid gezien worden als een natuurlijke reactie die ons dichter bij andere mensen brengt.

Eenzaamheid is een begrip dat een negatieve gevoelstoestand aanduidt. Iemand die eenzaam is, heeft naar zijn of haar gevoel minder relaties dan gewenst.

Een eenzame wordt niet begrepen

Een gevoel van eenzaamheid is subjectief en staat los van de tijd die je alleen of in gezelschap doorbrengt. Iemand die eenzaam is zal zich daardoor onbegrepen voelen, aldus IFL Science.

Voor sommigen is eenzaamheid tijdelijk, bijvoorbeeld als een partner of goede vriend op reis is. Maar voor anderen is het een langdurige toestand, zoals na een scheiding of een sterfgeval. Als er geen anderen zijn om relaties mee aan te gaan, kan eenzaamheid blijvend zijn.