Als je één keer hoest of niest, ontsnappen er ruim 3000 druppeltjes uit je neus en mond.
In deze minuscule druppels met een doorsnede van slechts 1-5 micrometer zitten bij COVID-19-patiënten vermoedelijk tienduizenden coronavirusdeeltjes. Deze kunnen terechtkomen op handen of oppervlakken, waar ze verder leven en in het ergste geval anderen besmetten.
Een onderzoek heeft uitgewezen hoe lang het coronavirus buiten het lichaam kan overleven, afhankelijk van het oppervlak.
- Plastic – tot 72 uur
- Rvs – tot 72 uur
- Karton – tot 24 uur
- Koper – tot vier uur
- In de lucht – tot drie uur
Een later onderzoek van het Australische nationale onderzoeksinstituut wees uit dat actieve virusdeeltjes die bij 20 °C in het laboratorium werden bewaard tot 28 dagen kunnen overleven op gewone oppervlakken als glas, roestvrij staal, mobiele telefoons en papiergeld.
Er zijn een hoop factoren van invloed op de levensduur van het virus buiten het lichaam, zoals de hoeveelheid virus op een oppervlak, de luchtvochtigheid en temperaturen hoger of lager dan 21-23 graden.
Het coronavirus kan een groot aantal oppervlakken verontreinigen, maar je kunt betrekkelijk veilig boodschappen doen zonder besmet te raken, als je maar wel een aantal voorzorgsmaatregelen neemt.