Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zo houd je het coronavirus buiten de deur

Een lauw, uitgewrongen vaatdoekje is niet genoeg om het coronavirus buiten de deur te houden. Maar met een combinatie van schoonmaken en ontsmetten kun je gemakkelijk de viruskiemen van oppervlakken in je huis verwijderen.

Shutterstock

Het nieuwe coronavirus houdt op dit moment grote delen van de wereldbevolking binnenshuis.

De lockdown moet het gevaar op besmetting in de openbare ruimte verminderen, maar binnen de vier muren van de je eigen woning is het aan jezelf om je te beschermen tegen ziektekiemen die bijvoorbeeld op de huid van de handen of op kleding meeliften naar binnen.

Door je dagelijkse gewoonten op het gebied van schoonmaken een tikje aan te passen kun je jezelf er zo goed mogelijk tegen wapenen en besmetting ontlopen.

GIDS: Zo houd je je huis virusvrij

Wetenschappers hebben de bestaande publicaties over virusdeeltjes en hun zwakke plekken uitgekamd. Op grond daarvan hebben wij een wetenschappelijke handleiding samengesteld om verspreiding van het virus tegen te gaan.

 • © Shutterstock

  ALS JE THUISKOMT

  Als je eropuit bent geweest, heb je mogelijk oppervlakken aangeraakt die met virusdeeltjes besmet waren. Gelukkig vernietigt een grondige wasbeurt met gewone handzeep vrijwel alle viruskiemen. De zeep doet zijn werk door de omkapselende laag vetmoleculen om het virusdeeltje op te lossen, zodat het virusdeeltje uit elkaar valt. Alcohol werkt op soortgelijke wijze, maar dan moet je je handen wel heel goed insmeren met ethanol. Nadeel is ook dat alcohol niet afdoende werkt op zweterige of vuile handen.

  Wat moet je doen?

  Was je handen vaak en onmiddellijk als je thuis komt, of maak ze schoon met alcohol als je niet over zeep beschikt. Vergeet niet om je kinderen hun handen te laten wassen. Grondig afdrogen vermindert de overdracht van overgebleven ziektekiemen tot wel 99,8 procent.

 • © Shutterstock

  BIJ HET HANDEN WASSEN

  Handen wassen met zeep schakelt niet alleen virusdeeltjes uit, het verzwakt ook de aanhechting van de deeltjes op de huid, zodat ze door de afvoer weggespoeld worden. Maar microscopische druppeltjes met ziektekiemen kunnen volgens onderzoek op oppervlakken rond het handenwassen terechtkomen, die dan ook vaak gereinigd moeten worden.

  Wat moet je doen?

  Verwijder onnodige voorwerpen rond de kraan. Reinig de kraan en alles eromheen met schoonmaakmiddelen en ontsmet vaak en goed met alcohol die ongeveer 70 procent ethanol bevat. Geef ook deurkrukken, het koffiezetapparaat en andere oppervlakken die je vaak aanraakt een beurt, nu je toch bezig bent.

 • © Shutterstock

  OP DE BANK

  Telefoons en tablets zijn beruchte besmettingshaarden. Zo zitten er bijvoorbeeld poepbacteriën op een zesde
  van de smartphones. Het nieuwe coronavirus kan volgens onderzoeken enkele uren tot wel drie dagen overleven op plastic en metaal, en daarom dienen elektronische toestellen veelvuldig gereinigd te worden, vooral als meerdere gezinsleden die delen.

  Wat moet je doen?

  Als je telefoon waterdicht is, kan die met water en zeep schoongemaakt worden. Anders kun je je smartphone, tablet en laptop reinigen met bijvoorbeeld 70 procent isopropylalcohol (2-propanol) of met een vochtig doekje met 70 procent alcohol. Check wel even of het scherm er niet door aangetast wordt. Na ongeveer een minuut zijn de virusdeeltjes weg.

 • © Shutterstock

  BIJ HET RAAM

  Onderzoek laat zien dat virusdeeltjes kleiner dan 1 micrometer (0,001 milimeter) in zogenoemde aerosolvorm kunnen overleven en in het uiterste geval drie uur in de lucht kunnen zweven. Luchten helpt om de mogelijk besmette lucht in huis te verversen, maar het schakelt de ziektekiemen op zichzelf niet uit. Het coronavirus gedijt namelijk net zo goed in een koude als in een warme omgeving. De ongunstigste omstandigheden voor de virusdeeltjes zijn volgens onderzoek hoge temperaturen gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid. Dat laatste houdt ook je slijmvliezen slijmerig, wat de strijd van het lichaam tegen het virus ten goede komt.

  Wat moet je doen?

  Lucht regelmatig, houd de temperatuur hoog en houd zo mogelijk de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent. Bovendien is het een goed idee om de gordijnen open te houden, omdat de ultraviolette straling van de zon waarschijnlijk micro-organismen zoals virussen in de lucht afbreekt.

 • © Shutterstock

  BIJ DE WASMACHINE

  Het is op dit ogenblik nog niet geheel duidelijk hoe besmettelijk het coronavirus is via handdoeken en beddengoed. Maar over de hele wereld raden de volksgezondheidsautoriteiten aan om in deze tijden zorgvuldig de was te doen, vooral als er al iemand in huis besmet is. Het komt er vooral op aan de schone was gescheiden te houden van de vuile.

  Wat moet je doen?

  Het advies is kleding op 60 graden te wassen en beddengoed, handdoeken en ondergoed op 80 graden. Stop de vuile was zo mogelijk onmiddellijk na gebruik in de wasmachine. Vergeet niet om buitenkleding zoals jassen te wassen. Een extra spoelbeurt kan het aantal virusdeeltjes verminderen. De wasdroger en het strijkijzer maken het wasgoed ook schoner.

Gezinsleden steken elkaar aan

Na grondig onderzoek zijn zorgautoriteiten erachter in hoeverre een besmetting thuis binnen het gezin wordt doorgegeven en hoe de beperkte ruimte het verloop van de ziekte beïnvloedt.

Berichten uit China wijzen er bijvoorbeeld op dat het virus zich vooral onder gezinsleden en nauwe contacten verspreidt, en minder in bussen, winkels en andere plekken waar mensen samenkomen.

Een metaonderzoek van besmettingen onder 75.000 mensen heeft laten zien dat de huisgenoten een risico van 16,6 procent hebben om besmet te raken als één bewoner COVID-19 heeft.

Een kleinschaliger Amerikaans onderzoek duidt echter op een veel hoger besmettingsrisico thuis van wel 53 procent.

Volgens cijfers van de Duitse zorgautoriteiten vinden de meeste besmettingen thuis plaats. Het gaat om circa de helft van het totaal.

Daarom bevelen de Amerikaanse zorgautoriteiten aan om een coronapatiënt indien mogelijk te isoleren in één ruimte in huis, zodra ...

 • zich COVID-achtige symptomen hebben voorgedaan
 • er een test is gedaan na een vermoeden van besmetting
 • er een positief testresultaat is.

De patiënt mag geen toilet delen met huisgenoten, en een goede hygiëne (vaak handen wassen, schoonmaken, ontsmetten van oppervlakken en luchten) moet voorkomen dat het virus zich verspreidt.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg