Gezinsleden steken elkaar aan
Na grondig onderzoek zijn zorgautoriteiten erachter in hoeverre een besmetting thuis binnen het gezin wordt doorgegeven en hoe de beperkte ruimte het verloop van de ziekte beïnvloedt.
Berichten uit China wijzen er bijvoorbeeld op dat het virus zich vooral onder gezinsleden en nauwe contacten verspreidt, en minder in bussen, winkels en andere plekken waar mensen samenkomen.
Een metaonderzoek van besmettingen onder 75.000 mensen heeft laten zien dat de huisgenoten een risico van 16,6 procent hebben om besmet te raken als één bewoner COVID-19 heeft.
Een kleinschaliger Amerikaans onderzoek duidt echter op een veel hoger besmettingsrisico thuis van wel 53 procent.
Volgens cijfers van de Duitse zorgautoriteiten vinden de meeste besmettingen thuis plaats. Het gaat om circa de helft van het totaal.
Daarom bevelen de Amerikaanse zorgautoriteiten aan om een coronapatiënt indien mogelijk te isoleren in één ruimte in huis, zodra ...
- zich COVID-achtige symptomen hebben voorgedaan
- er een test is gedaan na een vermoeden van besmetting
- er een positief testresultaat is.
De patiënt mag geen toilet delen met huisgenoten, en een goede hygiëne (vaak handen wassen, schoonmaken, ontsmetten van oppervlakken en luchten) moet voorkomen dat het virus zich verspreidt.