Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Zo herken je het verschil tussen griep, verkoudheid en COVID-19

Als je deze dagen hoest, niest of verhoging hebt, denk je meteen aan corona. Maar als je precies weet wat de symptomen en het verloop van de ziekte zijn, kun je zelf inschatten of je lichaam wordt aangevallen door het gevreesde virus.

Griep, verkoudheid en COVID-19 zijn alle drie virusziekten die de luchtwegen infecteren, en ze hebben veel gemeen. Het grote verschil is alleen dat de laatste op dit moment een snelgroeiend aantal doden en ernstig zieken veroorzaakt.

In deze situatie is het van belang dat je zelf de lichaamssignalen kunt ontcijferen die de virusziekten van elkaar onderscheiden.

Symptomen

In het eerste, milde stadium van COVID-19 heb je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO een droge hoest en voelt je lichaam anders aan dan normaal. Je kunt bijvoorbeeld verhoging hebben en moe zijn. De voornaamste indicator is de aanhoudende, droge hoest.

Als je alleen hoest en verder geen symptomen hebt, komt dat waarschijnlijk niet door het coronavirus.

Als je alleen snotterig bent, ben je vermoedelijk verkouden.

Bij griep horen meestal meerdere symptomen, waardoor je alles bij elkaar al snel niet meer kunt werken.

Coronasymptomen komen vaak in deze volgorde

Onderzoekers van de University of Southern California in de VS analyseerden 57.024 dossiers van coronapatiënten om meer te weten te komen over de symptomen.

Uit hun resultaten blijkt dat COVID-19 meestal begint met koorts, gevolgd door hoesten en spierpijn. Daarna komen symptomen als misselijkheid en overgeven, en als laatste diarree. Er waren maar weinig patiënten bij wie de ziekte begon met buikklachten.

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek kan helpen onderscheid te maken tussen COVID-19 en andere ziekten wanneer het seizoen voor verkoudheid en griep in de herfst weer begint.

Heb jij het coronavirus? Vergelijk de symptomen hier:

Incubatietijd

Een andere manier om te bepalen of je corona hebt, is te kijken naar de periode vanaf het moment van besmetting tot de eerste symptomen zich aandienen: de incubatieperiode.

Griep ontwikkelt zich snel, in 1-4 dagen tijd, maar COVID-19 bouwt langzamer op. De mediaan – de middelste meting – van het eerste optreden van ziekteverschijnselen ligt volgens een onderzoek op 5,1 dagen.

Bij een verkoudheid ontstaan de symptomen binnen 1-3 dagen.

Waarschuwingssignalen

De reactie van het afweersysteem op miljoenen virusdeeltjes in de longen kan zich in de loop van een aantal dagen ontwikkelen tot een longontsteking.

Let op als je ademhaling veel sneller wordt en van circa 12-16 naar 20-30 inademingen per minuut gaat. Dat signaal zie je onder normale omstandigheden niet bij verkoudheid of griep.

Als je moeite hebt met ademen, druk op de borst ervaart en blauwe lippen krijgt, moet je volgens de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC direct contact opnemen met de huisarts.

Blijf thuis, ook als je geen symptomen hebt

Volgens een nieuw, nog niet collegiaal getoetst onderzoek ben je vooral in het begin besmettelijk – dus voordat de symptomen zich openbaren. Hoe eerder je de ziekte signaleert en jezelf isoleert, hoe minder mensen je besmet.

Als je twijfelt of je COVID-19, griep of een verkoudheid hebt, raden de gezondheidsdiensten aan om sowieso thuis te blijven. Bel je huisarts indien de symptomen erger worden.

Lees ook:

Alzheimer

Video: Ballerina met alzheimer herinnert zich plotseling een dans

1 minuut
Kanker

Bloedstaal spoort kanker vier jaar vóór de symptomen op

4 minuten
Ziektes

Na niezen of hoesten: Coronavirus blijft binnenshuis minuten zweven

3 minuten

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg