Shutterstock
Hoesten is vaak een symptoom van corona.

Zo herken je het verschil tussen corona, verkoudheid en griep

Als je deze dagen hoest, niest of verhoging hebt, denk je meteen aan corona. Maar met de juiste kennis over de symptomen en het verloop van de ziekte, kun je zelf inschatten of je lichaam wordt aangevallen door verkoudheid, griep of het gevreesde virus.

Griep, verkoudheid en corona zijn alle drie virusziekten die de luchtwegen infecteren, en ze hebben veel gemeen.

Het grote verschil is alleen dat de laatste veel doden en ernstig zieken veroorzaakt.

In deze situatie is het van belang dat je zelf de lichaamssignalen kunt interpreteren die het coronavirus, verkoudheid en griep van elkaar onderscheiden.

Alleen met een test kun je zeker weten of je echt besmet bent met het coronavirus of ‘slechts’ een verkoudheid of griepje onder de leden hebt. De symptomen wijzen je echter wel in de juiste richting.

Herken de verschillen tussen de klachten

Symptomen van het coronavirus, verkoudheid en griep

In het eerste, milde stadium van corona heb je volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vaak last van drie bepaalde symptomen.

De meest gangbare symptomen van het coronavirus zijn:

  • Een droge hoest
  • Vermoeidheid
  • Koorts

Daarnaast kunnen er andere, minder gebruikelijke symptomen voorkomen:

  • Keelpijn
  • Diarree
  • Verminderde reuk en smaak
  • Hoofdpijn
  • Het gevoel ziek te zijn, bijvoorbeeld met spierpijn

De voornaamste indicator van corona is de aanhoudende, droge hoest.

Als je alleen hoest en verder geen symptomen hebt, komt dat waarschijnlijk niet door het coronavirus.

Als je alleen snotterig bent, ben je vermoedelijk verkouden. Maar wees je ervan bewust dat een loopneus ook een van de mogelijke symptomen van de deltavariant is.

Bij griep horen meestal meerdere symptomen, waardoor je alles bij elkaar al snel niet meer kunt werken.

Coronasymptomen komen vaak in deze volgorde

Onderzoekers van de University of Southern California in de VS analyseerden 57.024 dossiers van coronapatiënten om meer te weten te komen over de symptomen van corona.

Uit hun resultaten blijkt dat corona meestal begint met koorts, gevolgd door hoesten en spierpijn. Daarna komen symptomen als misselijkheid en overgeven, en als laatste diarree. Er waren maar weinig patiënten bij wie de ziekte begon met buikklachten.

De wetenschappers hopen dat hun onderzoek kan helpen onderscheid te maken tussen corona, verkoudheid, griep en andere ziekten.

Let op: de autoriteiten bevelen isolatie aan ongeacht de symptomen

Het coronavirus kan zich bij iedereen anders gedragen, en alleen met een coronatest kun je erachter komen of je corona, verkoudheid, griep of iets anders hebt.

Herken de verschillen in het ziekteverloop

Verloop van corona, verkoudheid en griep

Een andere manier om te bepalen of je corona hebt, is te kijken naar de periode vanaf het moment van besmetting tot de eerste symptomen zich aandienen: de incubatieperiode.

Griep ontwikkelt zich snel, in 1-4 dagen tijd, maar corona bouwt zich langzamer op. De mediaan – de middelste meting – van het eerste optreden van ziekteverschijnselen ligt volgens een onderzoek op 5,1 dagen.

Bij een verkoudheid ontstaan de symptomen binnen 1-3 dagen.

Waarschuwingssignalen van corona

De reactie van het afweersysteem op miljoenen virusdeeltjes in de longen kan zich in de loop van een aantal dagen ontwikkelen tot een longontsteking.

Let op als je ademhaling veel sneller wordt en van circa 12-16 naar 20-30 inademingen per minuut gaat. Dat signaal zie je onder normale omstandigheden niet bij verkoudheid of griep.

Als je moeite hebt met ademen, druk op de borst ervaart en blauwe lippen krijgt, moet je volgens de Amerikaanse gezondheidsinstantie CDC direct contact opnemen met de huisarts.

Blijf thuis, ook als je geen symptomen hebt

Volgens een onderzoek dat is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature h ben je vooral in het begin besmettelijk – dus voordat de symptomen zich openbaren. Hoe eerder je de ziekte signaleert en jezelf isoleert, hoe minder mensen je besmet.

Als je twijfelt of je corona, griep of een verkoudheid hebt, raden de gezondheidsdiensten aan om sowieso thuis te blijven. Bel je huisarts indien de symptomen erger worden.