Shutterstock
Persoon snuit neus

Zo bestrijd je misselijkheid

Ochtendmisselijkheid, kater of reisziekte – in veel situaties kun je misselijk zijn. Gelukkig kunnen wetenschappers het ongemak bestrijden met een aantal onderbouwde methoden.

Kou

Frisse lucht koelt de hersenen

Vrouw opent raam
© Shutterstock

Kou, bijvoorbeeld frisse lucht of een natte doek, kan misselijkheid verlichten. De verklaring is waarschijnlijk dat kou de hypothalamus, de thermostaat van de hersenen, dempt, waardoor je onder meer het ‘koude zweet’ krijgt.

Gember

Plantenwortel verzacht misselijkheid

Gember op een bord
© Shutterstock

De stoffen gingerol en shogaol in gember beïnvloeden het misselijkheidscentrum van de hersenen en verzachten de misselijkheid – ook tijdens de zwangerschap, maar veel gember kan schadelijk zijn voor de foetus, dus zwangere vrouwen moeten maat houden.

Meditatie

Kalme geest geeft kalme maag

Persoon die mediteert
© Shutterstock

Misselijkheid verhoogt je hartslag, activeert je spieren en laat je zweten. Meditatie heeft het tegenovergestelde effect, en studies tonen aan dat de techniek van mindfulness werkt tegen zwangerschapsmisselijkheid.

Aromatherapie

Desinfectiegeur helpt patiënten

Aromatherapie
© Shutterstock

Aromatherapie met isopropanol kan mogelijk misselijkheid verlichten na chirurgische ingrepen. Je houdt gewoon een doekje met isopropanol – zoals een ontsmettingsdoekje – tegen je neus terwijl je twee of drie keer diep inademt.

Medicijnen

Antihistamine bestrijdt reisziekte

Antihistaminepil

Verschillende medicijnen werken tegen misselijkheid – zo kan antihistamine reisziekte verminderen doordat de stof zich bindt aan bepaalde receptoren in de hersenen. Overleg wel met je arts en wees je bewust van bijwerkingen.