Shuttersrock

Zo beschermt sporten je tegen het coronavirus

Een sterk immuunsysteem hangt samen met een gezond lichaam. Daarom is het belangrijk om zo veel mogelijk te blijven sporten tijdens de coronacrisis.

‘Patiënt 1’, die aan de basis stond van de verspreiding van het coronavirus in Italië, was een 38-jarige marathonloper. Hij lag drie weken in coma.

Dit blies een oude mythe nieuw leven in: het idee dat de fysieke inspanning van een zwaar trainingsregime het immuunsysteem verzwakt en het lichaam kwetsbaar maakt voor dreigingen van buitenaf, zoals het coronavirus.

Maar dat is nog maar de vraag.

Een grote metastudie uit 2018 laat zien dat het idee dat marathonlopers vatbaar zijn voor ziekten, vooral gebaseerd is op hun eigen indrukken.

Sterker nog, marathonlopers zijn gemiddeld minder vaak ziek.

Wetenschappers die onderzoek doen naar de invloed van lichaamsbeweging op het vermogen van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te bestrijden, wijzen erop dat een sterk immuunsysteem nauw samenhangt met de fysieke gezondheid.

Beweging verspreidt witte bloedcellen en dempt stress

Sporten bevordert volgens meerdere onderzoeken de bloedsomloop, waardoor de witte bloedcellen beter door het lichaam verspreid worden. Witte bloedcellen herkennen virusdeeltjes die het lichaam zijn binnengedrongen en ontketenen een reactie erop.

Bij weinig lichaamsbeweging zijn de witte bloedcellen minder mobiel en is het effect omgekeerd.

Sporten reduceert ook het gehalte van stresshormonen als cortisol, die de afweer kunnen verzwakken.

Experts raden gematigde lichaamsbeweging aan

Het effect van zware fysieke training is nog steeds omstreden. Een analyse van 24.656 sterfgevallen tijdens een griepepidemie in Hongkong in 1998 liet zien dat mensen die weinig bewogen én mensen die meer dan vijf keer per week sportten, oververtegenwoordigd waren in de statistieken.

Uit proeven met muizen blijkt dat een gematigde lichaamsbeweging – zo’n drie keer per week 20 tot 30 minuten sporten – het aantal virusdeeltjes bij een latere infectie beperkt. Bij een vergelijkbaar experiment overleefde 82 procent van de muizen die gematigde lichaamsbeweging kregen terwijl ze griep hadden. Van de muizen die nauwelijks bewogen, overleefde 43 procent, en van de proefdieren die veel beweging kregen, kon slechts 30 procent het navertellen.

Deskundigen adviseren mensen die weinig sporten om tijdens de quarantaine meer te gaan bewegen – bijvoorbeeld fietsen, wandelen, in de tuin werken of aerobics – maar overdrijf het niet.

Anderen krijgen het advies om het trainingsregime waar hun lichaam aan gewend is te handhaven om de kans op besmetting met het coronavirus zo klein mogelijk te houden. En houd altijd 1,5 meter afstand tot anderen.