Zikavirus doodt levensgevaarlijke kankercellen in de hersenen

Sinds het zikavirus door de uitbraak in 2015 gevreesd en berucht werd, stond het uitsluitend in een negatief daglicht. Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het virus ook kan worden ingezet voor de behandeling van een zeer dodelijke vorm van hersenkanker.

Het zikavirus valt een zeer dodelijke vorm van hersenkanker aan.

Amerikaanse onderzoekers hebben een positieve kant ontdekt van het beruchte zikavirus.

Het virus kan stamcellen doden die kwaadaardige hersentumoren teweeg kunnen brengen. Het gaat om het kankertype glioblastoma.

De ontdekking kan mogelijk leiden tot een aanvullende behandeling naast chemotherapie en bestraling.

Dodelijke kanker wordt aangevallen

Het zikavirus is vooral bekend van de meest recente uitbraak in 2015-2016, die begon in Brazilië.

Toen maakte de wereld geschokt kennis met foto’s van kinderen die waren geboren met microcefalie, waarbij de schedelomvang kleiner is dan normaal.

Kind met microcefalie.

© Shutterstock

Diezelfde destructieve eigenschappen kunnen nu mogelijk worden ingezet tegen hersenkanker.

Het virus valt namelijk stamcellen voor kwaadaardige hersenkanker aan en doodt die. Juist bij een vorm van kanker die extreem moeilijk te behandelen is.

Ongeveer 95 procent van de mensen met het zogeheten glioblastoma sterft binnen vijf jaar nadat de diagnose wordt gesteld.

100% succes bij tests

De Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat stamcellen voor glioblastoma sterk lijken op het type cellen dat het zikavirus gewoonlijk aanvalt: voorlopercellen.

Deze kunnen zich net als stamcellen naar behoefte ontwikkelen tot diverse soorten celtypen.

Daarom probeerden de onderzoekers glioblastomatumoren te infecteren met twee verschillende vormen van het zikavirus. Het bleek dat beide virussen de stamcellen voor kanker aanvielen en doodden, terwijl ze de andere cellen in de tumor met rust lieten.

De behandeling werkte ook bij muizen.