Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Corona Zuid-Amerika

WHO vreest voor Zuid-Amerikaans coronavirus

De WHO richt zich nu op een nieuwe variant van het coronavirus, dat zich eerst in Zuid-Amerika verspreidde en nu ook Europa heeft bereikt.

Shutterstock

Een variant van het COVID-19-virus, Mu genaamd, zal de komende tijd nauwlettend in de gaten gehouden worden door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De muvariant dook in januari 2021 voor het eerst op in Colombia, maar sindsdien zijn er ook uitbraken gemeld in andere Zuid-Amerikaanse landen en Europa.

Wereldwijd is de muvariant verantwoordelijk voor slechts 0,1% van de COVID-19-gevallen waarbij de specifieke variant van de ziekte is geïdentificeerd. Niettemin is de WHO – en ook het Centrum voor ziektebestrijding en -preventie van de EU, het ECDC – van mening dat de muvariant extra aandacht behoeft.

Corona COVID-19 Mu test

Onderzoek onder besmettingsgevallen in Colombia heeft uitgewezen dat de muvariant snel opkomt.

© Shutterstock

Dat komt voornamelijk door twee redenen: ten eerste lijkt de muvariant de mogelijkheid te hebben om andere varianten voorbij te streven. Dit is gebleken in Colombia, waar het nu gaat om 39% van alle besmettingsgevallen, en in Ecuador, waar het tot nu toe gaat om 13%.

Ten tweede vermoedt de WHO dat de muvariant langs het afweersysteem van de vaccins kan glippen. De muvariant bevat een combinatie van mutaties die wetenschappers doet vrezen dat hij, net als de zogeheten bètavariant, minder gevoelig is voor vaccins.

Dat geldt met name voor de vaccins die gemaakt zijn met het zogeheten boodschapper-RNA.

Zij gebruiken een speciaal ontworpen boodschapper-RNA om onze cellen eiwitten te laten produceren die lijken op de eiwitten op het oppervlak van de virusdeeltjes. Daarna maakt ons immuunsysteem antistoffen tegen de eiwitten, zodat we erop voorbereid zijn als we echt met het virus in aanraking komen.

De vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna werken op deze manier.

Corona Alfa Beta Delta Gamma
© Shutterstock

Muvariant kan een van de grote worden

De WHO zal de muvariant extra in de gaten houden, want door dit kenmerk kan de variant terechtkomen in de meest zorgwekkende categorie. Die bevat nu vier varianten, elk afkomstig uit een ander deel van de wereld.

 • Alfavariant:

  Ontdekt in Groot-Brittannië – nu in 193 landen aangetroffen.

 • Betavariant:

  Ontdekt in Zuid-Afrika – nu in 141 landen aangetroffen.

 • Gammavariant:

  Ontdekt in Bazilië – nu in 191 landen aangetroffen.

 • Deltavariant:

  Ontdekt in India – nu in 170 landen aangetroffen.

De WHO benadrukt dat er verder onderzoek nodig is om vast te kunnen stellen of de muvariant beter resistent is tegen de vaccins dan andere varianten.

Tot nu toe zijn er in Europa alleen kleine uitbraken van de muvariant geweest, maar er zijn besmettingen gevonden in veel landen, waaronder Nederland, Denemarken, Finland, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Italië, Spanje en Portugal.

Lees ook:

Log in

Ongeldig e-mailadres
Wachtwoord vereist
Toon Verberg

Al abonnee? Heb je al een abonnement op ons tijdschrift? Klik hier

Nieuwe gebruiker? Krijg nu toegang!

Reset wachtwoord

Geef je mailadres op, dan krijg je een e-mail met aanwijzingen voor het resetten van je wachtwoord.
Ongeldig e-mailadres

Voer je wachtwoord in

We hebben een mail met een wachtwoord gestuurd naar

Nieuw wachtwoord

Enter a password with at least 6 characters.

Wachtwoord vereist
Toon Verberg