Al maanden wordt er gediscussieerd over de vraag in hoeverre mondkapjes een effectieve bescherming vormen tegen het coronavirus SARS-CoV-2. Sommige landen adviseren of verplichten het gebruik van mondkapjes, andere niet.
Nu mengt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zich in het debat. De organisatie raadt mensen aan een mondkapje te dragen op plekken waar het moeilijk is om afstand te houden, zoals in winkels en het openbaar vervoer.
Het gewijzigde standpunt van het WHO volgt op een nieuwe meta-analyse, die een merkbaar effect van mondkapjes constateert en tegelijk de werking van andere gezondheidsmaatregelen bevestigt.
Mondkapje vermindert kans om anderen te besmetten en besmet te raken
De analyse is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet en brengt 172 onderzoeken naar het effect van de meest gebruikte maatregelen tegen de bestrijding van het virus bijeen. De algehele conclusie is dat de maatregelen ieder voor zich werken en dat afstand houden en beschermingsmiddelen het besmettingsgevaar daadwerkelijk verminderen.
Daarom concluderen de onderzoekers dat mondkapjes de verspreiding van virusdeeltjes door besmette mensen vermindert en de kans verkleint dat gezonde mensen worden besmet.
De beste kwaliteit mondkapjes, FFP3-maskers, bieden de meeste bescherming en verminderen de besmettingskans met maximaal 96 procent. Andere mondkapjes verlagen het risico met 67 procent, en zelfs huisgemaakte mondkapjes van minimaal drie lagen stof hebben een effect.